En fråga som du säkert ställt dig själv någon gång är – hur kan man liva upp vardagen med lite extra allt utan att krångla till det? Vårt svar blev att checka in på ett lyxhotell, inte långt från vårt hem. Text och Bild: Victoria & Donald Larsson

Eftersom vi bor i Stockholm finns det en hel del hotell att välja mellan, både enkla och lyxiga. Men ska man gå ”all in” och verkligen ta ett avbrott från vardagen valde vi det lyxigare alter- nativet. Med det sagt packade vi våra väskor för att bo som film- stjärnor på Grand Hotell, en helt vanlig onsdag i maj.

Vi parkerade bilen på Strandvägen och tog en underbar pro- menad längs med Nybroviken mot vår destination. Vilken här- lig känsla att gå på gamla kullerstensgator och njuta av vår stad medan vardagstankarna lämnades kvar där hemma.

Väl framme stod vi kvar en stund utanför hotellet och beun- drade hur vacker byggnaden är och vad den står för. Bara tänk vilka spännande historier Grand har skapat genom tiderna. Alla stora världsstjärnor, politiker och kungligheter som njutit av allt Grand har att ge. Och nu ska även vi återigen få bli en del av det arvet.

Vår första visit på Grand var för många år sedan och för varje tillfälle så har det hänt något nytt i huset. Denna gång är vi såklart intresserade av hur rummen har renoverats.

Detsamma gäller för den prisbelönta kocken, Mathias Dahlgrens restaurang Matbaren som huserar i Grand Hotells lokaler där meny och val av råvaror ska ha uppdaterats sedan vårt senaste besök.

Matbaren blev även denna gång vårt val för kvällens midd- dagsbokning.

Vi välkomnades av en portier iklädd en vacker frack och gick därefter vidare mot receptionen. Receptionisten som tog fram vår bokning meddelade glatt att vi blivit uppgraderade från en ”vanlig svit” till en exekutiv svit – jo, man tackar Grand Hotell.

Hissen tog oss upp till våning sex och vi öppnade dörren till vårt 75 kvadratmeters hem under det kommande dygnet.

Vi klev rakt in i den trevliga hallen och fortsatte in i ett vack- ert designat vardagsrum med en generös soffgrupp, byrå med espressomaskin, gigantisk tv och oslagbar utsikt över Stockholm. Stora glasdörrar tog oss vidare in till sovrummet med en Dux säng al la king size. I bortre ändan av sovrummet fann vi ett generöst badrum med dubbla handfat, badkar, separat stor dusch, sköna badrockar och tofflor. Allt man kan önska sig. För mig var pricken över i-et en plattång från Björn Axén, en ganska enkel detalj som på det stora hela kändes så självklar.

Vi packade upp de lilla vi hade med oss och satte oss i de sköna sofforna för en stunds avkoppling innan det var dags att göra oss redo inför kvällen och Matbaren.

Efter en härlig dusch och byte av kläder var vi på väg ned igen med hissen.

Några få steg från receptionen leder en gång vidare genom hotellet och direkt fram till restaurangen.

Hovmästaren visade oss till vårt bord och vi beställde ett glas bubbel till fördrink medan vi gick igenom kvällens meny.

Mathias Dahlgrens nya meny ser ut att vara avskalad och intressant med en härlig mix av rätter och råvaror.

Vi valde att gå på en satt meny med fyra rätter samt det före- slagna dryckespaketet med olika viner anpassade efter varje rätt. Under våra besök på några av världens bäst utsedda restau- ranger så väljer vi alltid att gå på kockens val av meny dvs avsmakningsmeny för att kunna göra den bästa recensionen av restaurangens helhet.
Det var en riktigt härlig stämning i restaurangen och med den vackra utsikten av Slottet och hamnen utanför kändes det redan, innan maten blev serverad, som en lyckad kväll.

Som första rätt fick vi in ceviche på gös från Mälaren med stenbitsrom, salsa verde och avokado. En ren smakexplosion med en härlig avslutande hetta som överraskade oss, vilken bör- jan på menyn!

Som rätt nummer två fick vi in 5 veckors hängmörad ryggbiff med löjrom från Mälaren som serverades på levainbröd tillsammans med pepparrot samt en rå äggula på toppen. En kall lite mildare rätt som vägs upp med en god Pinot Noir, helt i vår smak.

Därefter serverades en fräsch tallrik med vit sparris från Hjo tillsammans med spritärter, spetskål samt en sås av tryffel och vasslesmör.

Som avslutning fick vi in en hällstekt lammsadel med tryffel & romescosås.

Ett perfekt tillagat vårlamm från Sörmland med ett glas magiskt Barolo vin. Det bästa lammet vi någonsin ätit, stekt till perfektion och verkligen en perfekt avrundning på kvällens smakresa!

Mätta och mer än nöjda beslöt vi oss för att runda av kvällen med en drink i Cadierbaren som sig bör.

Efter en god natts sömn vaknade vi upp utvilade och såg fram emot att njuta av hotellets välkända frukostbuffé. Frukostmatsalen var rätt fullbelagd men vi fick trots det ett fint fönsterbord.

Buffén innehöll allt från färska bär till äggrätter, nybakat bröd, olika yoghurtsorter och allt annat man kan önska sig.

Efter en välsmakande frukost var det sedan dags att checka ut och återigen ta den vackra promenaden mot bilen på Strandvägen.

Vår vistelse på Grand Hotell blev i sin helhet en väldigt positiv upplevelse. Trevligt med renoverade rum, oklanderlig service och återigen fick vi en härlig smakupplevelse från Mathias Dahlgren och hans crew.

På återseende!