8 av 10 barn rör sig för lite, enligt WHO. Med risker som psykisk och fysisk ohälsa som påföljd. Barn och ungas möjlighet till idrott och sunda rutiner tycker vi på Kronfågel är viktigt och delade därför ut 1 miljon kronor genom initiativet Rätt till rörelse under 2022.
Sverige hamnar i botten när det gäller andelen skolbarn som är tillräckligt fysiskt aktiva, det vill säga rör sig minst 60 minuter om dagen. Bara 12 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna uppnår det målet, enligt WHO.
– Med Rätt till rörelse vill Kronfågel stötta initiativ som aktivt jobbar för att fler barn ska få möjlighet att röra på sig. Det kan vara ett projekt som handlar om integration, hjälpa barn med funktionsvariation att börja idrotta, eller ett välkomnande ledarskap som får unga att känna sig motiverade och fortsätta med sin idrott, förklarar Fredrik Strömmen, vd på Kronfågel.
Hittills har Kronfågel delat ut 1,2 miljoner kronor till ett tjugotal olika barn- och ungdomsföreningar över hela landet som fokuserar på idrottande och att skapa en positiv gemenskap. Apohem rabattkod Bland annat har barn från utsatta områden lärt sig simma, fler flickor har fått möjlighet att spela ishockey och funktionshindrade har fått bättre möjligheter att idrotta.
– Ett stort fokus ligger på att sänka trösklarna för barn att börja idrotta och att få fler att testa olika sporter, säger Fredrik.
I samband med att Rätt till rörelse vill Kronfågel också bidra med sin kunskap om mat till alla föräldrar.
– Vi svenskar är på hugget att ta till ny teknik, testa nya möjligheter och prova olika dieter. Men för ungdomar som idrottar behöver fokus ligga på att äta allsidigt. Den klassiska tallriksmodellen är bra att utgå ifrån. Det viktigaste är att få i sig tillräckligt mycket energi från kolhydrater och fett, plus grönsaker och protein. Just kyckling innehåller protein av bra kvalitet, och som i jämförelse med många andra animaliska livsmedel inte har lika stor klimatpåverkan.
Kyckling är dessutom väldigt enkelt att variera, säger dietisten Kajsa Asp Jonson. 
Källa: Kronfågel