Portugal och framför allt Algarvekusten har de senaste åren blivit allt mer populärt för oss svenskar. Det kan dels bero på att det går flera direktflyg till Faro, eller för att pri- serna fortfarande tilltalar oss. Men det som sannolikt lockar oss mest är vädret, solen och de milslånga stränderna. Text och bild: Victoria & Donald Larsson

Algarve kan skryta med sina 300 dagar sol om året och den lätta Atlantbrisen gör det behagligt även för oss skandinaver, då solens strålar kan vara riktigt varma vissa somm- mardagar.

Även om solens strålar kan vara riktigt varma vissa sommar- dagar ser brisen från Atlanten till att även vi skandinaver tycker det är behagligt. Portugal är ett säkert kort för dig som söker värme då Algarve kan skryta om 300 soldagar om året. En per- fekt getaway när vädret hemma i Sverige är som kallast och dagen är som mörkast.

Stränder

Det finns totalt ca 16 mil stränder att njuta av och risken att behöva slåss om solstolar är i princip obefintlig. Den gyllene sanden och det kristallklara havet erbjuder något för alla. Så oavsett om du är ute efter att sola, bada, surfa eller bara koppla av finns det garanterat en strand som passar just dig.

Barnfamiljer kan njuta av den mjuka sanden och långgrunda vattnet på stränderna runt omkring populära Albufeira. Några favoriter är San Raphael och Coelha som båda erbjuder även härliga lunchrestauranger på stranden.

En annan populär strand nära Vilamoura (marinan) är Praia da Falésia. Ännu en långgrund och flera mil lång strand som verkligen levererar magiska solnedgångar och fantastiska pro- menadstråk uppe på klipporna.

Ytterligare en härlig strand är Vale do Lobo som huserar flera trevliga lunchrestauranger där man kan njuta av ett glas vin till den vackra utsikten.

Om man skulle bli trött på strandlivet, om inte annat bara för en kort stund, finns det flera aktiviteter längs Algarvekusten för båda stora och små.

Golf

Algarve är en drömdestination för golfentusiaster, med många golfbanor i världsklass som lockar spelare från hela världen.

Båtturer

Utforska Algarves fantastiska kustlinje och klippformationer genom att ta en båttur. Flera av turerna utgår från Albufeira eller Vilamoura och går lätt att boka online.

En populär utflykt är att ta en dagstur ut till ön Ilha de Tavira, en sandö. Ofta ser man delfiner följa båten ut till den vackra ön.

Vandring

Det finns många spännande vandringsleder i natursköna

omgivningar. Ett populärt område är Monchique-bergen som erbjuder fantastisk utsikt över landskapet.

Det finns även flera fina naturreservat som Sapal de Castro Marim eller Vila Real de Santo Antonio.

Vattenparker

Om du reser med familjen kan du besöka någon av Algarves vattenparker som AquaShow Park, Slide & Splash eller varför inte Zoomarine – en marinpark där man kan se uppträdanden, simma med delfiner och utforska en mängd olika marina liv för en riktig heldag tillsammans.

Kulturella evenemang

Kolla in lokala evenemangssidor på internet för att se pågående eller kommande festivaler. Detta ger dig chansen att uppleva den lokala kulturen och traditionen, och lära känna Portugal lite mer.

Vinprovning

Algarve har en växande vinindustri så ta en vinprovningstur till någon av de lokala vingårdarna och prova regionens utmärkta och prisvärda viner. Testa gärna Vino Verde det ”gröna” vinet som exempelvis Casal de Garcia.

Det portugisiska köket

Hela kusten erbjuder riktigt bra restauranger med både portugi- siska och internationella menyer.

Den traditionella rätten ”frango piri piri”, grillade kyckling- bitar som har marinerats i piri-piri krydda (chili), är något som vi rekommenderar alla att äta minst en gång under vistelsen. Var dock noggrann med att säga till om du vill ha den mild eller stark så du slipper bli överraskad av piri-piri hettan.

Cataplana är en typisk gryta på fisk, skaldjur, lök, tomat och kryddor. Den tillagas i en speciell kittel med ett kupolformat lock som hjälper till att bevara smakerna.

Portugisiska tapas som till exempel ”petiscos” eller ”tascas” är små portioner av delikatesser som chorizo, ost, oliver och ibland även rätter med fisk eller skaldjur.

Pastéis de Nata är en av Portugals mest älskade desserter som du kan hitta i caféer och bagerier. De är små bakverk fyllda med vaniljkräm med kanel och socker strösslat på ovansidan, en älsk- värd sockerchock.

Hotell

Några hotell som vi gärna rekommenderar är;
Tivoli Victoria – som ligger i den kända Vilamoura marinan som de senaste åren byggts ut och är nu i klass, eller till och med bättre, än många marinor i södra Europa.

Bor du på Tivoli Victoria så har du nära till flera stränder som Falesia. Du hittar även flera kända golfbanor i Vilamoura samt bra shopping och många restauranger.

Hotel Quinta do Lago – som ligger i Quinta do Lago är känd dels för sin fina strand men även närheten till stranden Vale do Lobo. I Quinta do Lago och Vale do Lobo hittar du även de största och lyxigaste villorna samt en och annan kändis som har sitt sommarhus där. Det finns även tennis, padel och såklart golfbanor i närheten.

Ett annat hotell som dock är lite mindre men väldigt mysigt och ligger nära Albufeira är Vila Joya. Hotellet, som har 20 rum, huserar även en Michelin-restaurang och ligger ett stenkast från Albufeira med stränderna, nattlivet och shoppingen.

Vill man dock komma bort från de mer hektiska områdena finns det många mindre städer som Loulé och Bouliqueme med möjlighet att hyra hotellrum eller varför inte ett helt eget hus via AirBnB.

Hyrbil

Vi rekommenderar att hyra bil under vistelsen på Algarve för att ha möjligheten att se så mycket som möjligt.

Alla de stora hyrbilsföretagen finns representerade så jämför gärna priserna för att hitta ett bra erbjudande.

Avstånden är inte så stora i Portugal. Exempelvis från Loulé till spanska gränsen är det bara 40 minuter och till Sevilla endast 2 timmar. Om du vill kombinera med Marbella så kör du dit på cirka 5 timmar.

Shopping

Om shopping står på önskelistan finns det flera stora shopping- center längs Algarvekusten med bra utbud. De flesta även med en stor food court där du kan äta lunch eller middag. Några shoppingcenter som är värda att besöka inkluderar Algarve shopping, Faro Shopping eller MAR shopping. Kul är också att stanna till och ta en kaffe eller två för att bara titta på familjerna som passerar förbi och lyssna på det portugisiska språket. En fredagkväll är det ofta fullt hus i shoppingcentret och alla från mormor och barnbarnen strosar runt och fönstershoppar medan de äter glass.

Blir suget efter svensk mat eller godis för stor så har IKEA ett stort varuhus i Loulé nästintill MAR.

Algarve är verkligen en härlig destination som erbjuder allt och lite till oavsett om du är ute efter äventyr i naturen, kultu- rella upplevelser eller att koppla av på stranden.