Varför upplever allt fler stress? Både i arbetet och privat upplever många att tempot skruvats upp och kraven ökat. 
Trötthet har blivit vår tids nya folksjukdom och det finns ett starkt samband mellan trötthet och ohälsa. Långtids- sjukskrivna och förtidspensionerade har i högre grad än genomsnittet problem med trötthet och störd sömn. 
 

Tid att göra ingenting 

Forskare identifierar tre typer av trötthet; fysisk, mental och känslomässig trötthet. För att bli pigg krävs olika former av återhämtning. Det är inte säkert att motion och umgänge alltid är den bästa formen av rekreation på fritiden. Ibland kan zappande framför TV:n eller att bara slöa vara just det som kroppen behöver. En viktig del i åter- hämtningen är att man avviker från det man gjort under dagen. Ett sätt att ta itu med sin trötthet är att identifiera vad som gör att man blivit trött, och försöka göra något som är annorlunda. 
Sömnforskare menar att hushållsarbete, betala räkningar och andra ”måsten” knappast ger någon återhämtning. Städning, disk och matlagning innebär i allmänhet lika stor mental belastning som vanligt arbete. Den som vill gardera sig mot trötthet behöver utveckla förmågan att stänga av, dra gränser och vara tydlig, både privat och i arbetslivet. Både den enskilde och arbetsgivaren har ett 
ansvar att se till att pressen inte blir för stor. Vaga krav, obefintligt stöd och att arbeta under anspänning under längre tid är en farlig kombination. 
 

Den viktiga sömnen 

Sömn ger den överlägset bästa återhämtningen. Under djupsömnen repareras olika funktioner i kroppen, immun- försvaret stärks och krafter mobiliseras för att bättre kunna hantera stress. Blir du trött är det viktigt att lyssna till kroppens signaler. I stället för att ta en kopp kaffe, äta eller göra något annat för att hålla igång är det bättre att ta en kort tupplur. Några minuters sömn gör att vi återhämtar oss snabbt.