Det var 10 år sedan vi besökte underbara Thailand så det blev ett kärt återseende när vi klev av planet.   Text & Bild: Victoria & Donald Larsson

När vi var i Thailand första gången var barnen i ”barnklubbsålder”. Då valde vi att boka ett av de stora familjehotellen i Phuket. Den långa fina stranden med hotellets alla pooler var en perfekt mix av allt-på-ett-ställe. Det blev en avslappnad semester borta från slasket och iskalla vindar. Våra barn har nu hunnit bli äldre. Därför valde vi att istället besöka äventyrsön Krabi och två olika typer av stränder, Mueang beach samt Railay beach.

Många vill åka bort över jul så boka i god tid

För att verkligen utnyttja ledigheten har vi försökt att anpassa oss till skolloven över jul. Det är dock inte bara vi som har dessa planer så priserna brukar stiga vid den här tiden på året. Det gäller med andra ord att vara ute i god tid med bokningen. Ett tips är att börja redan i mars månad när flygbolagen släpper sina resor för året. Thailand ligger fortfarande högt upp på listan över resmål som vi svenskar besöker. Över 300 000 gör slag i sak varje år om man bortser från Covid-åren. Efter en hel del research föll valet på Thai Airways som har direktflyg från Stockholm till Thailands huvudstad Bangkok.

Alla vill ha sina egna minnen med sig hem

De flesta hotellen erbjuder rabatterade paketförslag men det kan skilja i pris beroende på om du kontaktar hotellet själv eller bokar via onlinetjänster som t.ex booking.com. Eftersom vi inte besökt Krabi tidigare började vi med att läsa på om ön. Då vi alla har olika intressen i familjen så det blev en lista på både fina stränder, bra platser att snorkla på och såklart kulturella evenemang. Alla vill ju ha sina minnen av Thailand med sig hem. För mig är Tripadvisor den bästa reseguiden, där får bra tips på saker att se och besöka plus recensioner från andra som redan varit där. Då vi brukar välja hotell med lite mer avskildhet, men ändå nära till händelsernas centrum, föll valet på vår första del av semestern på Hotel Dusit Thani. Hotellet ligger cirka 15 minuter från Ao Nang som är Krabis shopping- och restaurangdistrikt. Vi bokade sex av våra totalt tio nätter här. Dusit Thani har generösa rum med antingen 2 queens size sängar eller 1 king size, för oss blev det en av varje då barnen delade rum så blev det perfekt med 2 queen size för dem. Vi hade valt till balkong med havsutsikt som kom väl till användning under vår vistelse. Dusit Thani ligger på Mueang stranden som är en bred strand med finkornig vit sand och kristallklart vatten och betydligt lugnare än närliggande Ao Nang. Vi valde dock under våra dagar att ta taxi in till Ao Nang för ett par middagar samt shopping då Ao Nangs huvudgata är kantade av butiker och restauranger som tillgodoser allas smaklökar och plånböcker. Taxi från Mueang till Ao Nang tog ca 15 minuter. De första dagarna på Krabi blev relativt lugna med pool/strand häng, utforska hotellet samt området runt omkring.

Mueang strandens kristallklara vatten utanför vårt hotellrum

Vi hittade flera mysiga små restauranger utanför hotellområdet och längs stranden med väldigt bra och god mat till humana priser. Efter ett par latdagar så var det dock dags att börja aktivera oss! Barnen bokade upp sig på Thaiboxnings klasser på hotellet och vi alla besökte gymmet vid flertalet tillfällen under de varmaste timmarna på dagen. Tennisbanan såg också bra ut men med över 30 grader dygnet runt så lockade inte just utomhussport denna gång. När man är i Thailand så finns det gott om vackert belägna tempel att besöka och så även på Krabi. Då vi inte har något emot att röra på oss samt har en liten förkärlek till berg så valde vi en utflykt till The Tiger Cave Temple (Wat Tham Suea) ca 30 minuter från vårt hotell med taxi. Templet ligger på 600 meters höjd så fick vi höra att bästa tiden att åka dit är sen eftermiddag så man kommer upp lagom till solnedgången. Vi bokade upp transport med ett lokalt taxibolag och tog en tidig middag för att sedan gå till vår väntade taxi. Väl framme såg vi inga levande tigrar (trots namnet) men däremot fick vi följe av hur väldigt många apor (makaker) uppför de rätt fysiskt krävande 1237 trappstegen till toppen. Väl upp så möttes vi av en gigantiskt 90 meter hög Buddha staty samt en himmelskt vacker vy! Riktigt trevlig utflykt som vi varmt rekommenderar. Våra dagar på Dusit Thani var nu till ända och dags att packa för att ta oss vidare ut till Railay Beach. Vi tog en taxi till Ao Nang med sikte Ao Nang hamn. När taxin väl stannade vid taxibåtarna så insåg vi att det är definitivt ingen hamn utan en strand där vi fick släpa våra resväskor i sanden och vada ut till båten i vattnet, blev en något annorlunda transportsträcka. Efter endast 15 minuter med en longtail båt var vi framme vid del två av vår semester.

Där tiden står still och du vill att det förblir så

De kvarvarande fyra nätterna tillbringade vi på den bohemiska stranden Railay Beach känd världen över för sin klättring, strandhäng och pittoreska natur. Stranden har verkligen en rå och underbar naturkänsla. Som att tiden stått still och vi fått en gåva – att få vara här. För att verkligen omfamna upplevelsen valde vi bungalows på stranden omhändertagna av Railay Village Resort. Våra egna små hem vid vattenkanten som omfamnades av solens strålar varje morgon. Vi släpade upp våra väskor till receptionen och fick våra nycklar till nästkommande dagars boende. Railay Village Resorts bungalows var stora och mysiga med egen liten uteplats och inte många meter från stranden. Det blev strandkläder i princip dygnet runt och skor/flipflops kunde lika gärna ha legat kvar i resväskan då den lilla huvudgatan också är i sanden. Dagarna på Railay blev otroligt mysiga och med riktigt bra restauranger, roliga barer och bra massageställen så var vi alla nöjda. Trots att pulsen gick ned en del när vi kom till Railay så blev det ändå ett par utflykter. Diamond Cave – en spännande liten grotta med en hel del fladdermöss och vackra grott väggar. 4 öars snorkling tur – vi hyrde en båt-kapten som tog oss till olika öar för snorkling, Poda Island, Chicken Island, Bamboo Island och Hong Island. Det blev en helt underbar halvdagstur i akvarieliknande vatten. Kanotutflykt – Vi hyrde tandemkanoter på stranden och paddlade runt i ca 2 timmar, riktigt trevligt och rofyllt. Vår tid i Thailand började nu närma sig sitt slut och sista kvällen satt vi på stranden tillsammans och såg en av de vackraste solnedgångarna vi sett. ”Krabi, En plats där det smaragdgröna havet möter klippor och stränder som ger absolut mersmak. Tänk att man kan hamna här – så nära, men ändå så otroligt långt borta från allt. När våra bleka fötter klev ned i det varma havet kändes allt sådär perfekt.” Det finns inte mycket positivt med att packa resväskan igen och bege sig till flygplatsen men det finns alltid underbara minnen att ta med sig samt nya resor att boka in! Stort tack Krabi för den här gången och hoppas vi ses igen i framtiden! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caia rabattkod ger 10 % rabatt på ett helt köp.