Genom ny teknologi kan föraren enkelt kan se var det finns lediga parkeringsplatser på en skärm på instrumentpanelen.

En ny studie, gjord på uppdrag av Ford, visar att bilförare spenderar mer än en dag per år på att leta efter lediga parkeringsplatser. Nu testas ny teknologi där föraren enkelt kan se var det finns lediga platser på en skärm på instrumentpanelen, via data uppsamlad från bland annat parkeringssensorer.

Den hopplösa jakten efter att finna en ledig parkeringsplats kan i framtiden vara ett minne blott, tack vare ny teknologi som just nu testas i Storbritannien. Ford är en av de parter som utvecklar den nya teknologin, kallad samarbetsparkering. Detta samt en rad andra infrastrukturteknologier för fordon ingår i projektet UK Autodrive, där syftet är att utveckla teknologier för självkörande och uppkopplade fordon.

Teknologin bakom samarbetsparkering går ut på att samla in data från parkeringssensorer från bilar inom parkeringsområdet. Uppsamlad data skickas sedan till en karta som visar vilka parkeringsplatser som är lediga. Kartan kan också hämta information från parkeringsområdets egna system.

– Vi har insett hur mycket tid det tar och hur mycket stress det skapar, att jaga parkeringsplatser i högtrafikerade städer. Genom vår studie har vi kommit fram till en lösning som ger tillbaka tiden till förare, och ser till att de får en bättre körupplevelse bakom ratten, säger Christian Ress på Fords avdelning för forskning och avancerad teknik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urbanista rabattkod