När vintermörkret ligger som en filt över oss nordbor är det skönt att ha tillgång till en bit choklad. En sann vän som alltid skänker tröst och njutning när det behövs. Vi tycker att det är värt att lite kort presentera viktiga fakta i chokladens historia. Just för att det är så gott förtjänar chokladen en redaktionell text. Så enkelt är det.

Det sägs att Christopher Columbus var den första europén som kom i kontakt med choklad som dryck. Det var på en ö utanför Honduras kust som han träffade på kakaobönan.
Det spanska kungahuset tyckte dock att det inte var någon smakupplevelse när Columbus lät dem smaka på drycken vid hans hemkomst.
Det berodde såklart på bristande färdigheter hur den härliga chokladdrycken skulle tillagas. Men chokladen lät sig inte stoppas för det. Även om den katolska kyrkan långt senare försökte förbjuda chokladen. Som vi alla vet idag misslyckades försöket.
1760 öppnas den första chokladfabriken i Paris och det var starten på en enorm erövring för chokladen

Så tillverkas choklad

Kakaobönorna skördas två gånger om året. Den största skörden fås i oktober, november och december medan den mindre skörden plockas under april och maj. Frukterna kan inte plockas maskinellt och de får inte slitas bort för då kommer det ingen ny blomma. För att skydda blommorna måste varje frukt skäras av var för sig. På trädstammen och de lägsta grenarna sker detta med machete och på de översta grenarna med en vass kniv fastbunden vid en bambukäpp.
Skörden är mycket arbetskrävande. En person kan skörda 1.500 frukter på en dag eller ca två i minuten.

Nyttigt med choklad

Flavanolrik choklad kan öka blodflödet i hjärnan och minska risken för demens och stroke, rapporterar forskare från Boston.
Denna forskning bygger vidare på tidigare studier där konsumtion av flavanolrika kakao produkter ger ökad kardiovaskulär hälsa.

Viktiga datum i chokladens historia:

1502, 15 augusti sägs vara det datum som Columbus lät kasta ankar vid ön Guanaja utanför Honduras kust.
1760 Den första chokladfabriken, ”Chocolatiere Royale”, öppnas i Paris. Där används uteslutande kakaobönor från de franska kolonierna.
1780 Choklad tillverkas för första gången maskinellt i Barcelona, Spanien
1819 I en gammal kvarn nära Vevey anlägger Francois-Lous Cailler den första schweiziska chokladfabriken. Han har lärt sig konsten av italienska chokladtillverkare i Piemonte, Italien.
1822 Det första kakaoträdet planteras i Afrika.
1828 Holländaren van Houtens kakaopress gör det möjligt att separera kakaosmör och kakaopulver.
1872 De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö.
1875 Schweizaren Daniel Peter skapar den första mjölkchokladen
1879 Schweizaren Rudolphe Lindt framställer för första gången en choklad som smälter på tungan.
1888 Dansken Emil Mazetti-Nissen grundar Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag. Namnet ändras 1947 till Mazetti AB. En av de mest kända produkterna är ögonkakao.
1895 I Oslo grundar Johan Throne-Holst Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.
1897 Cloetta tillverkar en chokladstaty av kungaparet i naturlig storlek. Fanns med på Stockholmsutställningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ideal of Sweden rabattkod