Alla har vi en högst personlig “doftsignatur” och den personliga doften anses av säkerhetsexperter ha stor potential när det gäller att identifiera individer.

Engelska forskare håller på att utvärdera en ny teknologi som gör det möjligt att identifiera människor via deras kroppsodör, och som ska göra spårandet av brottslingar via deras unika doft, vare sig det är av rädsla, girighet eller upphetsning, möjligt inom några år. Engelska GCHQ, Government Communications Headquarters, listar en serie av ”biometriska teknologier” som har testats av regeringsspecialister för ett eventuellt användande i Storbritannien. Listan inkluderar ett ”esoteriskt förslag” om att identifiera individer via deras doft.
Biometriska teknologier, biologiska identifikationsmetoder, vilka effektivt använder själva kroppen som ett lösenord, blir allt mer populärt. Nya säkerhetsbekymmer över terrorism och illegal internationell immigration har ökat sökandet efter mer effektiva sätt att peka ut individer i en högteknologisk värld. Nya rapporter från Department of Trade and Industry samt amerikanska rättsmyndigheter har listat ”identitetsstölder” som den snabbast växande typen av brott och man har lyft fram biometrin som ett sätt att vara steget före tjuvarna.
Ändå har sådana teknologier även en hel mängd av ”civila” tillämpningar och kan snart vara en del av det vardagliga livet. Bilar utrustade med den rätta utrustningen skulle kunna identifiera vissa förare genom deras doft och vägra att starta för människor som de inte känner igen. Datorer skulle kunna misslyckas med att starta upp om inte användarens egen lukt passar med den som programmerats in i en sensor.
Listan sammanställdes för två månader sedan av, Communications Electron-ics and Security Group vid GCHQ, den brittiska regeringens spioncenter. Den beskriver en serie av ”vanligtvis använda” teknologier, inklusive ansiktsidentifiering likväl som analyser av hand- och fingergeometri, röster och ögon, som ”under forskning”. Man tittar även på gångstilar, mönster i näthinnan och öronformer.
”Kroppsdofter” och ”skallresonans” – där man skickar ljudvågor genom ett huvud för att producera en unik sonar profil – listas även de som kommande möjligheter. Man har från den brittiska regeringen bekräftat att båda dessa metoder har utvärderats som en del av en undersökning av ett biometriskt identifieringssystem.
Biometri är inget nytt och fingeravtryck användes för över 100 år sedan som en form av identifiering.
En modern teknologi som är under utveckling analyserar ”tangentbordsdynamik” – där man mäter en individs skrivhastighet och felslagsprocent.
Men doften anses av säkerhetsexperter ha en stor potential. Varje person producerar en doft med en speciell kemisk formel. Och alla doftar vi hela tiden, även om doften inte upptäcks av en otränad näsa.

Urbanista rabattkod
Vår doft produceras i stort av bakterier på vår hud och våra feromoner, den kemikalie som vi producerar för att signalera till andra av samma art. Den stora fördelen för rättsväsendet är att hur väl vi än tvättar oss eller täcker oss med deodorant, kan vi inte helt och hållet fördunkla vår egen ”doftsignatur”. Olika identifieringstekniker där man använder kroppsdoft har utvärderats av brittiska regeringsexperter. De flesta är beroende av att användaren håller sin handflata mot en sensor som kan känna igen deras unika och komplexa doft när den väl har brutits ner till en komplex algoritm. När sedan någons kroppsodör har registrerats skulle den kunna överföras till ett kort, så som ett kredit- eller id-kort, eller på ett dokument som ett pass.
”Det kan låta fullständigt löjligt, men det är ett fantastiskt sätt att identifiera människor. Det är nästan omöjligt att bluffa eller duplicera någons personliga lukt. Det är helt klart mycket effektivare än att alla ska försöka komma ihåg dussin av PIN nummer” säger en privat säkerhetsexpert. ”Och ingen kommer att hota dig med kniv för att du ska uppge din kroppsdofts hemligheter för att de ska kunna ta ut pengar från kontot på bankomaten eller köra iväg i din bil.”
På Qinetiq, ett teknologiskt forskningsföretag som tidigare var en regeringsmyndighet, säger man att man har tillsatt en expert som handskas med degraderingen av den mänskliga bakteriella cellkulturen på skinnet.
En del säkerhetsexperter förutser att teknologin kommer utvecklas tillräckligt för att göra det möjligt för polisen att identifiera en individ i en stor grupp endast på dennes lukt.
Biometri är grunden i en ny plan där den brittiska regeringen ska introducera ett landsomfattande id-kort.
Inrikesministern, David Blunkett, har sagt att han vill introducera ett kort, troligtvist baserat på teknologi som skannar människors irisar, som en huvuddel i en 3 miljarder pund omfattande plan för att bekämpa terrorism, immigration och bedrägeri. Ett pilotsystem, som startade i början på året involverade 10 000 frivilliga som fick var sitt personligt smartcard innehållande biometrisk information – initialt en digital bild av deras ansikten baserat på ett fotografi för pass.
Passbyråerna kämpar med att bemöta nya tuffa krav i den nya amerikanska anti-terrorist lagstiftningen vilken kräver att alla som har för avsikt att besöka USA och saknar visa måste ha en biometrisk information i sina pass.
Man prövar tre olika varianter för att användas om några år: iris, ansikts- och fingeravtryck. Användandet av irismönster eller fingeravtryck på id-kort kommer, enligt brittiska inrikesministern, att göra identitetsstöld och mångfaldig identitet omöjlig.
Men de som står bakom listan uppmanar ändå regeringsdepartementen att inte använda teknologin för kontroller och identifiering av sin egen interna personal, eftersom det råder tveksamheter över dess effektivitet och man anser att det vore bäst att vänta åtminstone tre år så att den biometriska teknologin kan ”mogna”.
All biometri kvarstår som kontroversiell där civila liberala grupper uttrycker sitt missnöje för ”Storebror” aspekterna med masslagring eller identifieringsinformation. Att försöka bygga en databas med befolkningens dofter skulle kraftfullt motsättas, inte minst av de människor vars arbete det skulle vara att gå runt och sammanställa det.
”Det är ju inte precis världens mest glamourösa jobb,” menar en forskare. ”Du spenderar flera år av ditt liv med att fundera ut hur vi alla luktar.”