20 oktober, 2021
På Norra Stationsgatan i Stockholm ligger Etoile, eller stjärna som det betyder på
franska. Text & Bild: Victoria och Donald Larsson
Etoile öppnades 2018 av Jonas Lagerström och Danny Falkeman, bägge med många års erfarenhet som kockar. Jonas har varit medlem i Svenska kocklandslaget, vunnit Årets kock och Kockarnas kamp på Tv4. Han har även jobbat på stjärnkrogarna The Fat Duck utanför London (som vi älskar) och även den kända Köpenhamnskrogen Noma (som vi blev väldigt besvikna över). Danny har även han varit kock på flera kända restauranger som Gaggan i Bangkok och Yolo i Djursholm där han även jobbade tillsammans med Jonas. Man kan tycka att med både Jonas och Danny vid rodret så kan det inte bli annat än bra! Vi besökte Etoile första gången hösten 2019 och intrycket då var en härlig och uppfinningsrik avsmakningsmeny men blev lite besvikna på dryckespaketet som ingen i vårt sällskap tyckte gick helt i balans med rätterna. Sedan dess har det hänt en hel del på Etoile och de fick bland annat en stjärna i Guide Michelin 2020 samt tagit över lokalen bredvid, så från 70 kvm har nu blivit 270 kvm restaurang/kök/lounge. Som med alla stjärnkrogar så är det svårt att få bord men i slutet av maj blev det en ledig lucka och vi bokade in oss för att se dess utveckling. Allt från inredning till personal var riktigt bra och som gäst kände man sig väldigt välkommen. Kvällens meny bestod av 24 rätter och vi beställde återigen dryckespaketet till. Något som vi verkligen uppskattar är Etoiles presentationer, allt är väl genomtänkt och med en rolig ”twist”. Själva menyn får man inte i sin helhet men små hintar presenteras av några ord på en lapp innan rätterna börjar komma in och gör att man får tänka till lite med vad man tror ska serveras. Även namnen på rätterna var väldigt intressanta, såsom; ”Meringue” som innehöll gåslever med earl grey tea och lök , Fish n chips- rökt öring med kål, Tom ka gai- en isglass med smak av den thailändska soppan med samma namn, Steve Jobs- en magisk äppelpaj, Skogspromenad- rätt med svamp, mossa och buljong, Charcoal- blomkål och grillat äpple som serveras på just grillkol. De ”huvudrätter” som serverades innehöll krabba, torsk, bakat ägg och kungskrabba. De flesta av kvällens rätter var sk ”fingerfood” dvs man äter med händerna och det i sig är väl helt ok men att den största rätten skulle vara pinnglassen Tom ka gai var inte helt väntat. Vi hade också beställt dryckespaket med alkohol (finns även alkoholfritt alternativ) men blev även denna gång besvikna. Valet av viner var det inget större fel på men däremot antal enheter man blev serverad. Det var väldigt oklart hur många rätter som ett litet glas vin skulle räcka till och vi noterade att även sällskapet bredvid oss satt med tomma glas under kvällen. Nu är vi inte stordrickare men det som serverades var ca 3 små sippar/glas och det erbjöds ej påfyllning. Med tanke på priset så var dryckespaket ej värt pengarna. Efter vår middag fick vi gå en rundtur in i köket och blev även visade den nya delen med chambre separée och en liten bar/lounge del, vilket var mycket trevligt. Rundturen avslutades med att Jonas som var på plats delade ut små paket med choklad som vi fick ta med oss hem, till barnens lycka! Sammanfattningsvis så är Etoile väl värd sin Michelin stjärna om man ser till presentation, smaker, idérikedom och kunnig personal. Vi känner dock att det där ”lilla extra” saknas och det dröjer nog tills vi gör ett nytt besök.