Att göra världen bättre har blivit status bland unga. Men länge var det en djungel att söka tjänster på organisationer som EU, Unicef och FN. En startup på Norrsken har löst problemet med en egen algoritm – och gensvaret från världen är enormt.

Många drömmer om att jobba för EU, FN eller Världsbanken, men den som surfar in på organisationernas sajter kan lätt bli avskräckt. Det krävs förståelse för en svår terminologi full av titlar och grader för att kunna ansöka om tjänsterna.

Henrik Rydén arbetade som senior rekryterare i New York när han upptäckte att försörjningen av talanger var ett problem trots att efterfrågan på jobb i NGOs inte var det.

Lösningen blev att skapa en algoritm som samlar tjänsterna och matchar med talanger. För arbetssökande räcker det med att ladda upp sitt CV.

Kvittot på att det var en oupptäckt nisch bland karriärsajter kom genast.

”På bara tre månader nådde vi 100 000 användare. Jag kände att om det finns någon signal i livet då man ska satsa på något eget så måste det vara denna.”

Han bestämde sig för att lämna prestigejobbet för att grunda Impactpool i Stockholm tillsammans med före detta Sida-kollegan Magnus Bucht och Jon Olsson med en lång karriär inom IT.

Tre år senare samlar jobbplattformen 325 000 medlemmar och 200 organisationer. I dagarna stängde de en finansieringsrunda ledd av Lexis Invest som fyller på kassan med 7,5 miljoner kronor för att ta nästa kliv i den globala expansionen. Det var inget problem att hitta riskvilligt kapital.

”Det var svårare att hitta investerare som förstår impact-aspekten. Att det går att kombinera att göra gott med att tjäna pengar. Vi är ganska kräsna vilket gjorde att rundan drog ut på tiden.”

Impactpools framgångar har inte gått obemärkt förbi i världen.

”Jag har fått två överraskande samtal i mitt liv. Det första var för ett år sedan – då ringde FN:s generalsekreterares assistent till mig och undrade om vi kunde hjälpa till med att hitta fler kvinnliga ledare. Det andra samtalet jag hajade till på och fick mig att förstå att vi har något stort på gång var när Harvard kontaktade mig och ville att alla studenter inom political science skulle få access till vår plattform.”

Bolaget tjänar pengar på tilläggstjänster till dem som söker jobb och genom att ta betalt från organisationer. Samarbetet med Ivy Leauge-universitetet Harvard som nyligen presenterades är ett sätt att vässa erbjudandet ytterligare.

”Vi vill att de bästa studenterna i världen ska jobba för något som gör världen bättre. Har vi de bästa CV:na i världen får vi också de bästa organisationerna och uppdragen.”

En trend som spelar bolaget i händerna är att andra drivkrafter än pengar blivit starkare, framförallt bland unga. Millennials nöjer sig inte längre med feta lönekuvert, utan vill känna mening i sitt arbete, visar undersökningar från bland andra Linkedin och Achieve Consulting.

”Vi är på väg in i en fas där allt fler vill göra skillnad. Grejen är att det inte bara är unga. Jag träffar dagligen folk som har läst en ingenjörsutbildning, jobbat 10 år och säger att de är så jävla trötta på bara vinstjakt. Nu vill de göra något som bidrar till att människor mår bra”, säger Henrik Rydén.

Det är i linje med bolagets långsiktiga mål, som är att bygga ett nätverk som kan göra världen bättre för 1 miljard människor. Ändå saknas inte ekonomiska incitament.

Till skillnad från vad många tror är jobben ofta välbetalda.

”Det finns en tro att alla jobbar volontärt och inte tjänar pengar. Det finns även sådana jobb i sektorn, men en väldigt stor del är professionell. En anställd på Världsbanken drar in 2 miljoner skattefritt och får fri skola för sina barn. De tjänar jättebra.”

Just nu är ekonomer, ingenjörer och IT-specialister hett eftertraktade på plattformen. UNCHR, Unicef och Rädda barnen tillhör de populäraste arbetsgivarna. Under fjolåret matchades 600 000 personer mot jobb via Impactpool, enligt vd:n.

Henrik Rydéns tips till den som vill göra karriär inom impact-drivna organisationer är att vara realistisk med vilka tjänster som man kan inleda karriären med – och vara beredd att röra på sig.

”Det påminner om ett diplomatliv. Du kan jobba 3 år i USA, sedan 3 år i Genève följt av lika många år i Addis Abeba. Du måste kunna uppvisa att du är en person som älskar den typen av liv.”

Fakta: Impactpool

Grundades: 2015

Huvudkontor: Sociala entreprenörshubben Norrsken i centrala Stockholm

Rest kapital: Drygt 10 miljoner kronor