41 procent av de som får sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri ansöker om att få alkolås. Det visar Transportstyrelsens statistik som presenteras på Tylösandsseminariet.
Sedan en tid tillbaka finns ett system där den som ska få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri kan ansöka om körkort med alkolåsvillkor istället för att vara utan körkort.
Under månaderna januari till augusti 2017 fick Transportstyrelsen in 1323 ansökningar om alkolås vilket motsvarade cirka 33 procent av de som fått sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri (3985 stycken).
Nu har Transportstyrelsen tagit fram siffror för motsvarande period 2018. Myndigheten har fått in 2113 ansökningar om alkolås vilket motsvarar 41 procent av de som fått sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri (5138 stycken).
– Det är en väldigt positiv trend. Att bli erbjuden alkolås innebär att den dömda rattfylleristen får en möjlighet att köra bil samtidigt som trafiksäkerheten i samhället inte försämras, säger Anders Hedåberg, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.
Siffrorna presenteras av Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Widlert på Tylösandsseminariet, ett årligen återkommande seminarium om trafiksäkerhet.