Journalisten, kommunikatören och bloggaren Tanja Dyredand gick för sex år sedan in i väggen med besked. Mångårig stress, utbrändhet, följt av hjärtflimmer och sedan stroke. Ett omskakande uppvaknande som blev början på en livsresa i en annan riktning. Hon bestämde sig under sin rehabilitering för att om hon en dag blev tillräckligt stark igen, skulle hon skola om sig och viga sitt liv till att hjälpa och inspirera andra till mer harmoni och balans. Idag är hon aktuell med sin nya bok Skratta & pausa. Foto: Mariana Cabral
Tanja Dyredand, journalist, kommunikatör och blog-gare, gick för sex år sedan in i väggen med besked. Mångårig stress, utbrändhet, följt av hjärtflimmer och sedan stroke. Ett omskakande uppvaknande som blev början på en livsresa i en annan riktning. Hon bestämde sig under sin rehabilitering för att om hon en dag blev tillräckligt stark igen, skulle hon skola om sig och viga sitt liv till att hjälpa och inspirera andra till mer harmoni och balans. Idag är hälsoprofilen Tanja certifierad holistisk yoga- och meditationslärare (inriktning terapeutisk Mediyoga, Yin Yoga, Yoga Nidra, Pranayama), mindfulnesscoach inom stresshantering (MBSR, mind- fulnessbaserad stresshantering via dr. Jon Kabat-Zin), meditationslärare inom Transcendental Meditation (TM) samt Vipassana Meditation Teacher (tyst retreatlärare). Tanja är även Gong- och klanginstruktör/ Reiki Master. Genom rikstäckande föreläsningar, workshops, yoga- och meditationsklasser, privat coaching och vägledning av både kändisar och privatpersoner, välbesökt blogg, Instagram och Youtube-kanal sprider hon nu skratt, paus, yoga och läkning. Och hon gör det med en stor portion humor, holistiskt helhetstänk och kärlek till naturen.
Det blir en skrattpaus mitt i allt
Tanja berättar: ”Även i den suraste filbunken gror goda och glada bakterier”, sade före- läsaren med ett stenansikte. Framför allt utan att ens dra på mungipan. Jag själv började skratta. Delvis åt situationen där man absolut inte borde skratta. Men främst åt det tvetydiga, om än sanna, påståendet. I den fullproppade lokalen under Almedalsveckan var det nu endast mitt skratt som ekade. Föreläsaren tittade strängt på mig, åskådarna runt omkring likaså. Nu gick det överstyr. Jag. Kunde. Inte. Sluta. Skratta. Alla människor har ett unikt skratt, mitt inkluderar en rad olika tics. Efter några skratt börjar jag dra in luft med näsan, då kan det ibland komma ljud liknande en gris som satt någonting i halsen. Detta mellan två, tre olika typer av skratt. Lägg då till att munnen är vidöppen, ögonen uppspärrade, tårar sprutar och att jag till slut börjar vagga fram och tillbaka med hela kroppen. Huvudet före, som en våg. En galen våg. När mitt solospektakel har pågått i några minuter utan stopp smittar det av sig. De först förvånade bisittarna börjar dra på mungiporna, vissa brister också ut i skratt. Slutligen skrattar även föreläsaren. Det blir en skrattpaus mitt i allt. Från början ofrivilligt, men till slut rackarns roligt. När skratten sedan ebbat ut, och föreläsningen fortskrider, finns en härligt avslappnad känsla kvar i kroppen. Ett välbehag och inre lugn som efter ett skönt träningspass.
Vuxna rationaliserar bort skratt. Varför?
Efteråt kom de flesta fram till mig. Vissa till och med kramade om mig och tackade för det godaste skrattet de haft i Almedalen. Vi hade inte bara skrattat ihop, vi hade delat ett ögonblick, en händelse, som inte brukade tillhöra vardagens gråa massa. Många av oss, helt okända för varandra, följdes sedan åt vidare till nästa föreläsning. Vi hade nu skapat osynliga band mellan oss, med skrattet som gemensam nämnare. Tänk vad annorlunda världen skulle se ut om vi tog skratt-timeout oftare, skrattade mer, pausade mer i vår vardag. Hur vi skulle må? Hur skulle du må? När livskarusellen snurrar snabbare med alla borden, måsten, stress, strävan, krav och tävlan glömmer vi ibland bort att andas, eller pausa. Tydligen glömmer vi också bort att skratta. En studie visar att när vi är barn skrattar vi i genomsnitt 400 gånger per dygn. 400 gånger! När vi blir vuxna snittar vi på cirka 15. Vissa kanske mer, andra kanske mindre. Som vuxna rationaliserar vi alltså bort 385 tillfällen till skratt – varje dygn. Fundera lite på det. Man brukar säga att ett gott skratt förlänger livet. Forskning visar att det faktiskt är sant. Skratt är medicin på bästa tänkbara sätt. Det ökar må-bra-hormoner, kreativitet och inlärning, reparerar DNA, minskar smärta, stärker gemenskap i grupp och ökar vår empati. Skrattet är ett universellt språk som binder oss människor samman. För mig personligen är skrattet allt ovan – men även mycket mer. Skrattet räddade mig från döden. För sex år sedan raserade nämligen hela min värld. Efter mångårig stress gick jag in i väggen med besked, en stroke. När vi råkar ut för en traumatisk händelse som vi inte själva kan påverka, skapar vi olika mekanismer för att överleva. Det som fungerar för en person kan ha motsatt effekt på någon annan. Jag testade allt från antidepressiva till terapi, men det var först när jag under min rehabilitering bjöd in skrattet till avstressande övningar, från en rad olika anrika läror, som det blev fullträff. När jag slutade leta efter quick-fixes utifrån upptäckte jag att det var jag själv som var nyckeln till förändring. Jag gick från att bara existera till att börja leva. Som bonus upptäckte jag min vagusnerv, vår längsta nerv, som kopplar samman kropp med sinne och är grunden till livsglädje på många sätt. Vagusnerven aktiveras bland annat av skratt, yoga och djupandning och är enligt min nuvarande livsfilosofi (nuvarande, mitt sätt att säga närvarande här och nu) kopplad till vår skrattkropp. Ja, jag är övertygad om att vi alla har en skrattkropp som skänker extra livsglädje!
En glädjespridare – var du än är
Jag är ett levande bevis på att skratta-pausa-övningarna gör skillnad. De har funnits vid min sida under perioder av stress, hjärntrötthet, afasi, orkeslöshet, ångest, panik, depression, destruktivt självhat och kronisk smärta. Skrattpausernas helande kraft, den där läkande energin som inte går att ta på – den har jag upplevt inifrån och ut. De föreläsningar och event som jag genomför vittnar också om att grupperna som testat skratta-pausa-övningarna är lyriska. Det är en lycka att få sprida metoden på skolor, kommuner, landsting, företag och organisationer. Men även på privata event, födelsedagar, möhippor och bröllop. Skrattpauserna fungerar som glädjespridare var du än är, vem du än är. Det är med tårar av tacksamhet jag är här nu, och andas. Skulle någon sagt till mig för sex år sedan, när jag var i min mörkaste period, att jag skulle vara här och hjälpa andra, då hade jag sagt att hen skämtade. Många av övningarna i boken är kanaliserade genom intuitiv meditation. Här får du ta del av mina helt egna livsfilosofier och åsikter, tillsammans med inspiration från nutida forskning. Jag är inte vetenskapsman eller forskare men idag bland annat stolt certifierad yogalärare, skrattyogainstruktör och mindfulnesscoach. Min högsta önskan är att boken ska hjälpa fler att bjuda in mer skratt och paus i sin vardag, så att de sedan kan navigera med mer glädje genom sin livsresa. Allt för att de ska upptäcka storheten i sitt skratt – och genom skrattet upptäcka storheten i sig. Kom ihåg att du är huvudpersonen i ditt liv. Du är tillräcklig, du är fantastisk. Du är värd att återigen få välkomna barnet i dig och återvända till dina 400 skratt per dygn. Ja, och så startar vi en skrattrevolution, en världsomfattande skrattvåg där vi låter skrattkroppen dansa och jubla!
Därför ska du skrattpausa varje dag
l Minskar smärta l Bättre sömn l Ökar må-bra-hormoner l Ökar blodflödet – vår energianvändning ökar med 75 procent jämfört med när vi vilar l Stärker core, ger inre massage åt tarmar och diafragma l Stärker hjärta och kärl, förebygger hjärtsjukdomar l Stärker bindväv och ligament l Ger jämnare blodtryck l Gör kroppen snabbare frisk från sjukdomar l Förbättrar minnet l Minskar fria radikaler l Släpper på spänningar i muskler och kropp l Minskar åldrande l Minskar huvudvärk l Minskar infektioner l Minskar impotens/infertilitet l Ökar koncentration l Ökar sinnesstämning l Du blir smartare/mer tillgänglig för inlärning l Saliv och tårkanaler aktiveras vi får bättre munhygien l Hjärnan producerar endorfiner som lindrar smärta l Hjälper tarm och matsmältning, minskar gaser i magen Psykiska fördelar: l Ger glädje l Minskar rädsla l Minskar ältande l Ökar självmedkänsla l Gör dig allmänt på bättre humör l Du klarar motgångar bättre l Du blir mer stresstålig l Minskar PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom) Sociala fördelar: l Stärker relationer l Stärker en grupp och främjar sammanhållning l Attraherar andra till oss l Hjälper andra att känna sig omtyckta och accepterade l Ditt förhållande blir bättre om du skrattar med din partner/ vän