”Att satsa på hälsa är alltid en smart affär”

Vad har några av världens mest framgångsrika företagsledare tillika entreprenörer, politiker, elitidrottare och världsartister gemensamt? De har alla tagit hjälp av hälsoentreprenören Mårten Nylén för att kunna optimera och bli bättre på det de gör. Text: Anna Andersson Foto: Marcus Järvinen/Daniel Stigefelt

Mårten Nylén är en av våra mest välrenommerade konsulter inom hälsa som idag arbetar med världen som spelplan och har en milslång klientresume med välkända namn som Will Smith, Mabel, Joel Kinnaman, Daniel Ek och Kristina Linde.” – Det handlar inte om hälsosatsningar ger resultat, utan hur man optimerar och får saker att funka i längden? Det handlar inte heller bara om att minska sjukdagar utan även att skapa friska, glada människor. Att satsa på hälsa är alltid en smart affär för hur man än vänder och vrider på ämnet kommer företaget alltid att tjäna på en frisk personal i slutändan, poängterar Mårten.

Personalhälsa ger lönsamhet

Varför är personalhälsan så viktig för företagets lönsamhet? Faktum är att du behöver ha en viss grundkondition för att orka arbeta effektivt en hel arbetsdag, oavsett om du har ett aktivt arbete eller sitter på kontor. Men behöver inte ha dubbla gymkort, spräckliga tights och cykla Vättern runt för att träna. Du behöver inte ens byta om. Det handlar om att jobba med förbättringar och sätta fokus där du gör skillnad. Sen handlar inte om att ”göra om hela livet”. Genom att bara äta lite bättre och röra på dig lite mer i vardagen, kommer du även sova bättre och bli mindre stressad. – Allt i kroppen påverkas positivt av att vara fysiskt aktiv. Och när man som människa förstår den kopplingen är det den starkaste motivatorn som finns, säger Mårten.

Investera i företagets hälsa

Vi har kommit till den fasen att vi i dag förstår att mår vi bra så presterar vi bättre, vilket innebär att ett företag som vill optimera sin fulla potential behöver investera i företagets hälsa. Det finns alla anledningar för företag att satsa på hälsa. Det finns mängder av uträkningar som bevisar att att varje investerad friskvårdskrona lönar sig och utöver sänkt sjukfrånvaro, ökad stresstålighet och förbättrad produktivitet, tillkommer det mervärden för medarbetarna som till exempel starkare gemenskap och känslan av att känna sig sedd och mer betydelsefull. Mårten anlitas idag som hälsokonsult på en mängd olika arbetsplatser, uppdragen kan variera från enstaka föreläsningar till skräddarsydda hälsopaket med analys med uppföljning. De anställda får lära sig mer om vilka fördelar god hälsa faktiskt ger och hur vi kan skapa förbättringar på smarta och vardagliga sätt. En av Mårtens framgångsnycklar är att göra det så enkelt som möjligt för mottagarna genom att använda ett verktyg som han kallar för ”balansbordet”. Vilket är ett sätt att analysera för att sedan skapa balans mellan de fyra grundstenarna, kost, motion, vila (sömn & återhämtning) samt stress – de delar som vi alla behöver se över för att må bra. Balansbordet är en metod som även kan appliceras på företagshälsan och som kommer med praktiska verktyg och lösningar som kan tillämpas direkt. – Smarta företag som investerar i företagets och sina anställdas hälsa är de som vinner i längden. Fördelarna är så många och idag när det mesta går att mäta så kan man ju snabbt se detta . Och detta är verkligen fantastiskt att vara en del av, säger Mårten.

Stress är en stor bov

Att personalen mår bra och trivs på arbetsplatsen spelar stor roll för företagets lönsamhet. Hälsa på jobbet kan beskrivas som att vilja gå till jobbet och göra sitt jobb med full kapacitet. Den psykiska ohälsan ökar i dag och man kan fråga sig varför många människor mår dåligt? Stress och känslan av tidsbrist är en stor bov i det hela. Mårten Nylén refererar till att dagens samhälle ser ut som det gör. Han menar dock bestämt att vi inte ska försöka jobba mot utvecklingen utan istället utvecklas med den. – Vi behöver bli bättre på att förstå oss själva och samhället vi lever i. Allt för många försöker idag vara den ”perfekta människan” i alla sammanhang. Den som gör allt och lite till . Det är ett av vår tids problem och det är delvis därför som vi ser så många människor gå in i väggen och känna sig otillräckliga. Vi behöver sätta fokuset rätt istället för snett, för att skapa kapacitet, förmåga och förutsättningar. Att skapa balans istället för att jaga det ingen lyckas hitta. Hur. Man gör detta är det jag pratar om när jag möter arbetsgivare och anställda på mina seminarier och workshops, förklarar Mårten.

Väl värd och uppskattad investering

Discovery Network är ett av många företag som anlitat Mårten och så här säger Cecilia Hector, event manager på Discovery Networks Sweden om investeringen de gjort genom att återupprepade tillfällen anlitat Mårten: – Vi har anlitat Mårten flera gånger för att inspirera våra anställda till att må bättre och hjälpa dem att skapa hälsosamma vanor. Vi har även använt Mårten flitigt till våra träningsevent för kunder, byråer och samarbetspartners. Mårten är en fantastisk inspiratör som varje gång kommer in full av energi och fungerande tips och verktyg. En väl värd och uppskattad investering!

Utgå från dig själv

I dag har Mårten hjälpt flera tusentals människor, alltifrån Biggest Loser-deltagare till världskändisar som näringsidkare, att förstå vad hälsa är och på så vis ta sig vidare i livet med en förbättrad förmåga att lyckas. Det spelar ingen roll vem du är eller vart du startar ifrån. Det enda som räknas är att alltid utgå från sig själv och att vilja utvecklas vidare eller förbättra. Mårtens definition av hälsa är att må bra inifrån och ut, att kunna känna sig frisk, glad och stark. Sedan kan man skapa hälsa på olika sätt beroende på person, men grunden är alltid densamma. Att se balansera fundamenten.

Samband mellan hälsa och framgång

Det finns alltså många företag där ute som skulle behöva ett upplyft? – Väldigt många!! Och det coola är att allt fler företag och ledare förstår detta idag. Sambandet mellan hälsa och framgång, kapacitet och resultat. Och då livet är en bergochdalbana så finns det alltid saker att jobba på om man vill framåt. 

Namn: Mårten Nylén

Yrke: Hälsoentreprenör, tv-profil, föreläsare

Familj: Hustrun Malin, dottern Juli och hunden Nitro

Bor: Stockholm

Övrigt: Ambassadör för kronprinsessparets Generation Pep, Friends, Beat Diabetes och Wellobe

Instagram: @martennylen

Web: www.martennylen.com