Färsk statistik från Creditsafe visar att 456 bolag har försatts i konkurs under juli månad, exakt samma antal som i fjol vilket betyder att nivåerna på konkurserna är återställda till de mer normala igen. Drygt 900 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Stockholms län samtidigt som företag inom restaurangbranschen har det fortsatt ansträngt.
– Ser man hur det sett ut under de senaste årens sommarmånader så ligger antalet konkursade bolag på normala nivåer igen, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe .
Den största konkursen denna månad både sett till omsättning och antal anställda är GRS Operation No. 1 AB, där bolag som G-Star Raw, G-Star AB, GSFO Sweden AB ingår. Totalt berörs 12 butiker runt om i landet och det är endast den svenska butiksverksamhet som försätts i konkurs. E-handeln sköts från Holland och kunderna kommer därför kunna fortsätta köpa G-stars produkter online. Den populära kedjan har omkring 6 000 försäljningsställen i 60 länder.
Många län uppvisar en positiv trend under sommaren
I totalt 14 län minskade konkurserna den gångna månaden, störst minskning av antalet konkurser finns på Gotland (-100 %), i Jämtland (-83 %) och Jönköping (-47 %). Störst ökning av antalet konkurser finns i Halland (78 %) och Södermanland (63 %).
21 av 456 av de konkursade företagen hade 10 eller fler anställda och totalt berördes över 900 anställda, en minskning med hela 32 % jämfört med samma period förra året.
På årsbasis har 4 145 aktiebolag gått i konkurs i Sverige, vilket kan jämföras med 3 716 samma period förra året. Det är en ökning med 12 %. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen under juli var 3,9 miljoner.
 

Inledda företagsrekonstruktioner minskar & nyregistrerade aktiebolag ökar

Antal inledda företagsrekonstruktioner under juli månad noterades till 10 stycken, en minskning med 23 % jämfört med samma period förra året. Det startades över 3 900 nya aktiebolag denna månad, en ökning med 27 % jämfört med motsvarande månad i fjol.