Var tredje person trodde att pensionen skulle bli högre än den blev visar en nyligen genomförd undersökning som Länsförsäkringar genomfört. Lösningen för att inte hamna i pensionsfällan är att jobba längre upp i åren eller satsa på att bli jobbonär och jobba extra samtidigt som du är pensionär. Länsförsäkringar har räknat ut vad några extra års arbete kan betyda för pensionen för några vanliga yrken.
– Att arbeta ytterligare några år kan bidra till att du får flera tusenlappar extra i plånboken varje månad. En sjuksköterska med en pension på 22 200 kronor per månad kan öka den till 29 600 kronor om hen arbetar till 69 år, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Som ung så får man räkna med att jobba längre då pensionsåldrarna har höjts där i Sverige eftersom vi lever allt längre. För den som orkar är ett förlängt arbetsliv ett bra sätt att öka pensionen. Dessutom blir inkomstskatten lägre för den som fyllt 65 år under 2023 eftersom jobbskatteavdraget höjs för den gruppen.
– För de allra flesta påverkas pensionen av tre saker, vad man tjänar genom hela livet, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension, säger Trifa Chireh.
 
Tänkbara orsaker till att din pension blev lägre än du tänkt dig
k Börjar jobba sent i livet.
k Arbetade år utan tjänstepension – även om du har det nu.
k Deltidsarbete.
k Långtidssjukskrivning och arbetslöshet.
k Svartjobb ger inga inbetalningar till pension.
k Föräldraledighet under längre tid.
k Eget företag kan ge låg pension om du inte sparar själv till pensionen och för att inkomsterna ibland är låga.
 
Här är några förslag på vad du kan göra för att pensionen ska bli högre
k Tjänstepensionen är en viktig del i din totala pension. En normal tjänstepensionsinbetalning motsvarar ungefär fem procent av lönen.
k Även om du har haft år med låga inkomster så kanske du tjänar mer nu. Ett sätt att höja pensionen är att spara extra om du har möjlighet till det.
k Om du kan se till att åren med deltid inte blir för många.
k Fundera på om du kan jobba något år för att höja pensionen eller bli jobbonär, det vill säga att fortsätta arbeta i någon mån om det är möjligt efter 65 år i stället för att ta ut 100 procent pension. Jobba efter 65 år ger både lägre skatt och du fortsätter att tjäna in till den allmänna pensionen.
Källa: Länsförsäkringar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spara pengar. Caia rabattkod ger 10 % rabatt.