För tredje månaden i rad ökar konkurserna kraftigt bland svenska företag. Under oktober gick 655 aktiebolag i konkurs, en ökning med 46 procent jämfört med förra året. Detta är första månaden som samtliga storstadsregioner uppvisar stora ökningar – Stockholm med 75 procent, Västra Götaland med 63 procent och Skåne med 35 procent. Tuffast är läget inom restaurang, padel och detaljhandel.
Ny konkursstatistik från Creditsafe visar att 655 aktiebolag registrerades i konkurs under oktober, förra året var samma siffra 450. Det betyder att konkurserna ökade med 46 procent denna månad. Det är tredje månaden i rad som konkurserna går uppåt och dessutom näst högsta oktobersiffran någonsin. 
– Det är stora ökningar i hela landet och framför allt i storstäderna. Samtidigt är det förmodligen bara toppen av isberget som vi ser nu och fler konkurser är att vänta. Det är definitivt hög tid att se över sin kreditpolicy och börja arbeta betydligt närmare sina kunder och leverantörer för att undvika att själv få problem, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.
Hårt drabbade branscher är restaurang, padel och detaljhandelsbranschen. Enbart inom restaurang ökade konkurserna med 106 procent denna månad – 74 konkurser jämfört med 36 i fjol. Hittills i år har 424 restauranger gått i graven, jämfört med 375 förra året. Även det en ökning på 13 procent.
Månadens största konkurs återfinns inom detaljhandeln och är klädkedjan Indiska med en 370 miljoner i omsättning och 154 anställda. Bolaget grundades redan 1908, men fick stora betalningssvårigheter till följd av skulder som byggdes upp under pandemin. Desenio rabattkod Konkursen kom efter att Skatteverket nekat rekonstruktion.
Ett län som sticker ut denna månad är Örebro med en ökning på 127 procent. En av anledningarna är de många padelföretagen som drabbats av en konkursvåg, där flera av företagen till stor del ägs av We Are Padel (WAP) med säte i Örebro.
– Det är en kombination av överetablering, minskad efterfrågan från konsumenter och lönsamhetsproblem som nu leder till att många padelanläggningar läggs ner eller försätts i konkurs. Vi kommer med stor sannolikhet att se fler företag inom padelbranschen i konkurs den kommande tiden, kommentarer Henrik.
Totalt försattes 15 padelföretag i konkurs denna månad tillsammans med en mängd stängda anläggningar. Koncernen WAP Holding Örebro AB är även under pågående rekonstruktion.
På årsbasis är det fortfarande e-handelsbranschen som är värst drabbat med 53 procents ökning, från 95 konkurser förra året till hela 145 under samma period i år. 
– Webbutikerna kämpar mot både minskad köpkraft och konkurrens från fysiska butiker. Det återstår att se hur julhandeln kommer påverkar försäljningen, säger Henrik.
I Stockholms län gick totalt 198 företag i konkurs denna månad jämfört med 113 förra året, i Västra Götaland är motsvarande siffra 93 jämfört med 57 och i Skåne 100 konkurser jämfört med 74.
Antalet nystartade aktiebolag landade på 3 985 i oktober, en minskning med 30 procent jämfört med förra året. Just nu finns ca 730 000 aktiebolag i Sverige. 
Källa: Creditsafe