Nu ökar konkurserna bland svenska företag. Under augusti gick 366 aktiebolag i konkurs – en ökning med 21 % jämfört med förra året. Värst drabbat är företag inom restaurang, partihandel och byggentreprenadföretag.
Nya konkurssiffror från Creditsafe visar att konkurserna ökar för första gången under 2022. Dessutom drabbades över 2 800 anställda av månadens konkurser, vilket kan jämföras med ca 1 000 personer en genomsnittlig månad.
– Vi är inte förvånade över att konkurserna ökar. Det har varit sjunkande siffror under en längre period och dessutom har vi låga jämförelsetal de senaste två åren. Vi och många med oss har länge påpekat att trenden av rekordlåga konkurser kommer att brytas och att vi kommer få se en motsatt trend med ökande siffror flera månader i rad. Lyckligtvis så har vi inte kommit dit än men jag tror att verkligheten börjat komma ikapp nu, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.
Denna månad ökar konkurserna inom partihandel med 71%, restaurangbranschen med 61% och byggentreprenadföretag med 36%.
– Sett till branscherna som ökar markant så är detta förmodligen direkt kopplat till det kraftigt försämrade marknadsläget. Skyhöga bränsle- och elpriser, rekordhög inflation, leveransproblem med ökade fraktkostnader, ökade inköpspriser och i förlängningen även svårigheter med att kunna höja pris mot kund. Jag tror tyvärr vi kommer få se ökade konkurser inom många branscher framöver, fortsätter Henrik.
Jämfört med perioden innan pandemin så är konkursnivåerna fortfarande lägre. Detta trots att antal verksamma företag ökat enormt och att betydligt fler startat bolag senaste åren. Något som på sikt kommer återspeglas i konkursstatistiken. Stockholmsstil
– Tre av fyra konkurser drabbar företag som varit verksamma i mindre än 10 år. Vi vet att konkursrisken är högre hos yngre bolag. Därför tror jag att vi ännu tydligare kommer se att yngre bolag är överrepresenterade i konkursstatistiken när vi går in i lågkonjunktur. Bolag som vart verksamma en kortare period har i många fall inte samma stabilitet som företag som levt länge, säger Henrik.
Månadens största konkurser är flertalet företag inom personlig assistans och hemtjänst som gått i graven. Två assistansbolag med verksamhet i Örebro – Lystra Personlig Assistans och Melius Assistans samt First North-noterade Livihop med de fyra dotterbolagen Livihop Sydost, Livihop LSS, Atlas Assistans och Svea Assistans.
Totalt registrerades 3.703 nya aktiebolag under augusti, en ökning med 5 % jämfört med förra året och en toppnotering för augusti.