Enligt en ny undersökning från jobbsajten StepStone råder det fortfarande tabu gällande diskussion kring lön på arbetsmarknaden. 23 % av svenskarna pratar om vad de tjänar med sina kollegor, att jämföra mot 20 % i övriga i Europa.  
Över 10 000 respondenter från åtta länder svarade på hur öppet de pratar om sin lön i StepStones undersökning. Trenden i alla länder var densamma. Försiktighet råder och ämnet anses fortfarande tabu.
Fransmän öppna, österrikare diskreta
Fransmän är mest öppna i lönediskussioner, där 28 % pratar öppet om sin lön på arbetsplatsen, medan österrikare är mest diskreta. 33 % berättar aldrig vad de tjänar, medan bara 15 % pratar fritt om sin lön med kollegor.
Svenskar och holländare ser på lönediskussioner likvärdigt. Här är det 23 % av alla respondenter som pratar om sin lön med kollegorna.
–  Lön har alltid varit ett tabuämne och kommer nog fortsätta att vara det, säger Charlotte Ulvros, marknadschef på StepStone: Idag går det också att hitta lönestatistik på nätet vilket gör det enklare att jämföra löner med andra utan närmare dialog med kollegorna.
Resultatet är från en undersökning av jobbsajten StepStone. Där frågade man över 10 000 arbetstagare, i Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Holland, Sverige (600 respondenter), Schweiz och England om hur öppet de diskuterar sin lön.