Hur låter spa, god mat, vin, massage och övernattning i dina öron? I mina låter det som en perfekt getaway för både kropp och själ under en dag/natt. Text och bild: Victoria & Donald Larsson

Spa är något som egentligen vi inte besökt vid så många tillfällen och kan faktiskt inte svara på varför det inte blivit av. Så när frågan kom upp om vi inte skulle ta en liten utflykt för att koppla av en stund så gick tankarna faktiskt direkt till ordet spa! Vi har flera vänner som besökt det välkända och anrika Selma Spa i Sunne och blivit riktigt nöjda så vårt val föll på Selma!

Snöstorm och SJ

Då väderkartan visade att det skulle bli snöstorm vår inbokade helg så bokade vi istället in oss på SJs alternativ med tåg Stockholm- Karlstad- Sunne. Resan mot Sunne var fylld av förväntan när vi klev ombord på tåget mot vårt första stopp, Karlstad. Första etappen gick smidigt också även tåget från Karlstad som tog oss vidare genom de värmländska skogarna mot vårt mål, Sunne. Väl framme på Sunnes lilla station välkomnades vi av vänlig personal från Selma Spa som hämtade oss med deras bil, en kort resa på ca 10 minuter så var vi framme vid vår destination. En smidigt och gästvänlig incheckning väntade oss men då vi var på plats något tidigt så var rummet inte färdigt än. Vi beslutade oss för att ta en god lunch i väntan på vår nyckel. Det fick bli räkmacka samt lax pokébowl till lunch och med en härlig utsikt så kändes detta som en bra start. Efter någon timme var vårt rum färdigt och vi begav oss med våra väskor till rummet.

Massage deluxe

Rummen på Selma Spa är enkelt inredda men bekväma och funktionella och med tanke på att huvudsyftet var avkoppling och inte boendet i sig, var vi mer än nöjda med den lugna och fridfulla atmosfären. Vi packade upp det lilla vi hade och satte på oss våra badkläder, nu skulle det bli spa! Vid bokning av rum bokade vi även in varsin helkroppsmassage så vår spa tid började med den. Vi tog på oss våra badrockar och tofflor som fanns på rummet och begav oss mot massageavdelningen och mötte upp våra massageterapeuter för dagen. I 60 underbara minuter blev vi masserade och för mig som endast varit på massage ett fåtal gånger tidigare blev det här definitivt något som kommer bli upprepade många gånger framgent.

40 grader året om

Efter massagen hade vi poolområdet i sikte. Selma Spa erbjuder en inomhus pool samt två utomhuspooler som håller 40 grader året runt. Vi började med att beställa varsitt glas vin som vi med stadig hand (halt på poolgolvet inomhus) tog med oss till den större av de två utepoolerna. Vilken känsla av att sakta sjunka ned i 40 graders värme när det är minusgrader och snö runt oss, jag medger att vi njöt något galet. Trots att man har tillgång till spa-delen under en begränsad tid så hann vi med dopp i alla tre poolerna samt njuta av de olika bastusorterna som fanns, ångbastu, torrbastu, örtbastu samt deras caldarium (romerskt varmt rum). När vår spa tid var över och våra händer och fötter var som russin så var det bara nöjda känslor i övrigt. Vi slog följe med övriga spa entusiaster mot hotellrumsdelen av Selma Spa. Väl inne så blev de mer blötläggning av kropp och själv i form av en enkel dusch innan dags att svida om från badkläder till middagskläder. I vår bokning ingick en tre-rätters middag i huvudrestaurangen och efter att ha smygläst deras meny så var vi väldigt spända på att få starta middagen. Vi fick ett mysigt bord i ett av hörnen som inte hade stolar utan en trevlig soffdel som omfamnade bordet. Vi slog oss ned och gjorde våra beställningar, aubergine med portobello svamp och kryddsotad tonfisk med vitkålspuré till förrätt.

Lokala råvaror

Hjortinnanlår med gräddkokta svartrötter och potatisterring samt torskrygg med hummervinägrett, surad gulbeta och potatis/purjolökscreme till huvudrätt. Som avslutning valde vi bägge creme bruléen. Varje måltid var en noga utvald kombination av färska, lokala råvaror och kreativa rätter som tillfredsställde både ögat och gommen samt höjde vår totala upplevelse ytterligare! Efter middagen blev den en drink vid den öppna spisen vid baren och sedan godnatt för oss. Nästa morgon vaknade vi upp tidigt för att hinna med frukosten innan avfärd mot tågstationen. Frukostbuffén var riktigt bra, välfylld och erbjöd princip allt man kunde önska sig, ett extra plus för ingefärsshots! Utcheckningen var lika smidig som incheckningen och den trevlig personalen erbjöd oss återigen skjuts till stationen som vi med glädje tackade ja till.

Inställt tåg

Nöjda över hela upplevelsen var vi redo att sätta oss i bilen igen när det plötsligt pep det till i mobilen, vårt tåg från Sunne till Karlstad var inställt! Flera samtal till SJ senare blev vi ombokade till en buss mot Karlstad för att därefter ansluta till tåget mot Stockholm. Hemresan tog något längre tid men rätt mysigt att åka lokalbussen genom de charmiga värmländska samhällen längs vägen. Sammanfattningsvis var vår korta vistelse på Selma Spa en intensiv, men minnesvärd upplevelse av lyxig avkoppling och det blir garanterat mer spa i våra liv framgent!