Företagsvärlden spanar in höstens mat- och drycknyheter…

1. Öl har vanligtvis fyra ingredienser – malt, humle, jäst och vatten. För Innis & Gunn är ekfatet den femte ingrediensen. När fatet används på rätt sätt och när det blir matchat med rätt ölstil ger fatlagringen ölet en explosion av smaker och aromer. Higher Ground är inget undantag. Ölet har långsamt fått utveckla sin fylliga och komplexa smak vilandes i single malt fat, fat som tidigare har legat ostörda i Skottlands högland under 18 år. Resultatet är en unik amber ale på 6,2% med söta toner av melass, kokosnöt och kakao. En perfekt öl att avnjuta under vintermånaderna. Higher Ground finns i Systembolagets butiker. Artikelnummer: 1157103. Pris: 29:90 kr per 330 ml.

2. Ni har väl inte missat Esttrellas nykomling? Ärtiga Linschips Sourcream & Chili! Produkten innehåller bland annat linser, ärtor, kikärtor och mungbönor. Nyheten är vegansk och innehåller 14% protein, men det bästa sitter i smaken. Kryddan av Sourcream & Chili ger syrlighet och lite sötma som avslutas med sting från chilin. Vi utlovar mycket smak!

3. Det norditalienska familjeföretaget La Perla har länge varit synonymt med den nötiga vita chokladtryffeln ”Bianca” som innehåller hela 35 % hasselnötter. Nu lanseras deras senaste tryffel: krispiga jordnötsbitar med en fyllig smak av salt och kola. I denna smakexplosion har de kombinerat det klassiska ölsnackset jordnöt med en tryffel som har en fin balans mellan sötma och sälta. Avnjutes som den är eller till en smakrik öl. En tryffel kostar ca 10-15 kr och du finner dem i butiker, kaféer, barer och restauranger som erbjuder hög kvalitet.

4. Förra vintern genomförde Cloetta en stor konsumentomröstning om vilket av Juleskums tidigare årgångsskum som man önskade skulle komma tillbaka 2019. Vi kan nu avslöja att Juleskum Polka blev en överlägsen vinnare och därmed kommer tillbaka som årets smak för den här säsongen! Cloetta Juleskum är en oemotståndlig klassiker som har funnits på de svenska julborden sedan 1960-talet och som bara fortsätter att öka i popularitet. Sedan 2011 har det varje år lanserats ett årgångsskum parallellt med originalet. – Våra årgångssmaker är väldigt populära bland konsumenterna och många har önskat att de olika smakerna ska komma tillbaka. Därför ville vi helt enkelt låta svenska folket bestämma vilken som skulle bli årets smak 2019, säger Emily Möller, produktchef på Cloetta. Juleskum Polka och övrigt Juleskumsortiment finns i de flesta butiker inom service- och dagligvaruhandeln från och med vecka 42. Juleskum Polka innehåller 100 gram och har ett rekommenderat konsumentpris på ca 11 kronor.

5. Zetas sortiment av smaksatta oljor har utökats! Nu finns de goda nyheterna Olivolja Provencale Örter och Zeta Olivolja Chili i butikshyllan. Perfekta för både bakning och matlagning. Och ett kompliment till redan existerande storsäljaren Zeta Olivolja Citron. 250 ml olja kostar 55 kronor.

6. I år får förra årets succé med Kahls tekalender sällskap av en kaffekalender som tar dig på en resa genom kaffets värld och Kahls historia. Varje dag har sitt eget unika kaffe. Resan tar sin början med ett vildkaffe från kaffets hemland Etiopien och avslutas med ett julkaffe som bland annat innehåller kaffe från Norra Pionero i Brasilien, världens sydligaste kaffeområde. Resan fram till julafton tar dig även till spännande destinationer som Nicaragua, Peru, Colombia, Burundi och inte minst Göteborg, dit det första kaffetankom redan 1685. Kaffekalendern innehåller ett brett utbud av kaffe, från klassiska blandningar till bästsäljare och single origin-kaffen, men även spännande smaksatta kaffen. Med kaffekalendern följer ett häfte med detaljerad information om alla kaffen. Varje påse innehåller 30 g malet kaffe, vilket räcker till 1/2 liter färdigbryggt kaffe, så du kan luta dig tillbaka och dela varje dags upplevelse med en vän. Aldrig tidigare har väntan på julafton varit så kort och välsmakande!