Mest shopping för pengarna får du i Mumbai, Bangkok, Warszawa och New York. Minst får du i de nordiska grannstäderna Oslo och Helsingfors samt i Tokyo och Sao Paolo, visar en ny undersökning.
Pricerunner har för elfte året i rad genomfört sin internationella prisstudie där priset på 25 produkter och tjänster har jämförts i 31 städer runt om i världen. De två toppstäderna i årets undersökning som ger svenskar mest shop-ping för pengarna är de asiatiska storstäderna Mumbai (Bombay) (1) och Bangkok (2) och på en hedrande tredjeplats återfinns för andra året i rad den polska huvudstaden Warszawa. Dyrast av alla städer är återigen Oslo (31) som följs av Tokyo (30), Sao Paolo (29) och Buenos Aires (28).
– Den svenska kronan står stark trots eurokrisen vilket gör det fördelaktigt att resa till städer som Warszawa, Lissabon och Berlin för shopping. Dessutom har Köpenhamn blivit billigare sedan förra året och det har inte varit så prisvärd shopping för svenskar på flera år som nu i New York och Kapstaden, säger Stefan Ny, marknadschef på Pricerunner, enligt ett pressmeddelande.
Trots den starka kronan har det inte blivit billigare för svensken i alla europeiska städer. Aten (22), Madrid (17) och Paris (23) har blivit dyrare och likaså Prag (8). Goda nyheter för shoppingsugna är att New York (4) har blivit billigare och stigit hela sex placeringar.
Däremot har en annan populär shoppingstad, London (18), blivit något dyrare och tappat en placering sedan förra årets undersökning. Cocopanda rabattkod
Trots att det blivit något billigare i Oslo (31) sedan fjolåret, intar Norges huvudstad återigen förstaplatsen som den dyraste shoppingstaden före Tokyo (30) som däremot blivit dyrare för svensken att besöka sedan förra årets undersökning. Förvånande nog ska man passa på att köpa blöjor i Oslo då endast Bombay kan stoltsera med billigare blöjpriser bland de undersökta städerna.
Stockholm (27) erbjuder också relativt bra pris på blöjor samt teknik, medan läsk och hamburgare tillsammans med bussresor och biobesök är klart dyrare än undersökningens genomsnitt.
Att resa långt kan bli dyrt på grund av dyra flygbiljetter, lång hotellvistelse och många semesterdagar, trots bra priser på plats. Om man vill fynda närmare hemmaplan är det en fördel att resa österut där Warszawa, Prag och Vilnius toppar Europalistan följt av Lissabon, Budapest och Berlin som erbjuder svensken mycket för pengarna.