MICHELIN har presenterat sitt nya urval av restauranger i Norden för MICHELIN Guide Nordic Countries 2023. Evenemanget anordnades för första gången i Åbo i Finland.
Restaurang AIRA, är belägen vid natursköna Biskopsudden på Djurgården i Stockholm. Kocken Tommy Myllymäkis AIRA har sedan tidigare en Michelinstjärna och restaurangen är en kulinarisk fyrbåk i den Stockholmska innerskärgården. Det är raffinemang överallt på denna härliga plats vid vattnet. De vackert serverade rätterna, oavsett om det är queneller med kammusslor eller kolgrillad vaktel, består av minnesvärda kombinationer och utsökta ingredienser. Nu kan AIRA stoltsera med två MICHELIN-stjärnor.
På den andra sidan av Sverige, i väster, i Mölnlycke utanför Göteborg ligger Signum på en härlig plats vid Landvettersjöns strand längst ute på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang. Köket levererar rätter fulla av djup och raffinemang. Den röda tråden är fisk och skaldjur. Idag tilldelades man sin första MICHELIN-stjärna och en dröm har fullbordats för krögaren Thomas Sjögren.
  – Det har varit ännu ett fantastiskt fint år för denna spännande region. Den höga standard som finns inom matkulturen i dessa länder, kockarnas uppfinningsrikedom och ambition, restaurangdesignernas kreativitet och personalens förmåga och entusiasm på alla nivåer gör detta till en av världens mest inflytelserika regioner, säger Gwendal Poullennec, International Director, MICHELIN Guides.
 
MICHELIN Grön Stjärna
Restaurang JORD i Linköping tilldelas en MICHELIN Grön Stjärna. När det gäller hållbarhetspraxis är restauranger i de nordiska länderna verkliga ledare och en inspirationskälla. Många restauranger i Norden uppvisar en nivå när det gäller engagemang, kunnande och integritet som bara kan fungera som exempel för alla. De visar vad som kan uppnås när det gäller matvanor i framtiden. Restaurang JORD har en framstående meny för vilt och har uppmärksammats för att personalen är ute och skördar naturens frukter i skogen.
 
Special Awards
Med sina Special Awards sätter MICHELIN Guide ljuset på talangfulla proffs på Michelin-rekommenderade restauranger som höjer den gastronomiska upplevelsen till en högre nivå. De visar hur omväxlande och spännande arbetet inom hotell- och restaurangbranschen är. 
Emma Ziemann från restaurang ÄNG (en MICHELIN-stjärna) på Västkusten vid Ästad Vingård i Tvååker i Varberg, vinner en Michelin Sommelier Award.  Emmas lättsamma sätt gör att kunder känner sig trygga och hennes vinkombinationer sträcker sig från juraviner till lokalt äppelvin. Den stolthet hon känner för den imponerande källaren – som hon för bara drygt ett år sedan tog över ansvaret för – är tydlig för alla.
 
Stjärnor i grannländerna
 I Danmark fick Koan i Köpenhamn med koreanskt inspirerade rätter två stjärnor. MICHELIN Guides inspektörer tvekade inte att placera denna restaurang direkt i Guiden med två stjärnor. En stjärna gick till Villa Vest i Lönstrup, Domæne i Herning och GrandRoyal i Vejle.
I Norge fick fem restauranger i Oslo en stjärna: ÀL’aise, MonOncle, Stallen, SabiOmakase Oslo, SAVAGE, samt i Stavanger restaurang K2, som också fick en grön stjärna. I Borgå på Finlands sydkust tilldelades restaurang VÅR en stjärna, liksom en grön stjärna. I Grindavík nära den världsberömda Blå lagunen på Island tilldelades restaurangen Moss en MICHELIN-stjärna för dem som söker en minnesvärd upplevelse.
Förutom nya Michelin-stjärnor och Special Awards har MICHELIN Guide-inspektörerna belönat sju restauranger med en Bib Gourmand för god mat till rimliga priser 4 i Sverige, 2 i Danmark och en i Finland. De nya ”Bibs” är varierade och mångsidiga och omfattar Triton, en lokal restaurang i Stockholm med en prisvärd meny.
Hela urvalet av restauranger i MICHELIN Guide Nordic Countries 2023 hittar du här: https://guide.MICHELIN.com och i appen.                            Källa: Michelin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Caia rabattkod ger 10% rabatt