Företagsvärlden listar som vanligt nyheterna på mat- och dryckfronten…

1. Efter höstens lansering av det sockerfria och kolsyrade alternativet Vitamin Well ZERO, har det blivit dags att addera ytterligare en törstsläckande favorit från originalserien: Vitamin Well ZERO Hydrate med smak av rabarber och jordgubb. Precis som originaldrycken är ZERO Hydrate berikad med vitamin C och B12. Dessutom är den kolsyrad och helt sockerfri. Faktiskt så är samtliga drycker i Vitamin Well ZERO-serien kolsyrade, helt sockerfria och kommer i en burk om 355 ml.

2. Herbaria har skapat ett doftande kallrökt salt av spanskt havssalt. Smaken kommer från gran- och bokved från hållbart skogsbruk samt enbär från ekocertifierade naturområden – ett traditionellt förfaringssätt i Schwarzwald. Saltet kallröks i en rökkammare under 6–7 dagar vid 15–23 grader – det är viktigt för den slutgiltiga smaken att temperaturen är låg. Havssaltet produceras i ett naturreservat i Spanien. Det innehåller inga kemiska tillsatser, konstgjorda rökaromer eller smakförstärkare. Enbär tillsätts i slutet av rökningen. Hantverket liknar därmed det som används för att framställa Schwarzwaldskinka. Bokveden kommer från bergskedjan Schwäbischen Alb och granveden från Schwarzwald. Det kallrökta saltet är idealiskt till grillat och kött, som t.ex. mustiga grytor, mörkt kött, anka och fisk. Det rökta saltet bidrar även till veganrätter och vegetariskt kök med smak och aromer. Passar även till svamp, grönsaker och fiskrätter. Saltet ger också såser en hint av naturlig rökighet. 100 gram kostar omkring 105 kronor.

3. Valio har släppt ytterligare en växtbaserad produkt. Oddlygood® havrebaserad gurt Solfrukter är en ny smakkombination med persika, aprikos och en gnutta hallon. Liksom övriga produkter i Oddlygood®-serien är Solfrukter berikad med kalcium, D- och B-vitaminer. Ett krämigt och gott val till både frukost och mellanmål.
– Det känns såklart jättekul att responsen på lanseringen av Oddlygood har varit så god och att vi nu har möjlighet att utöka serien med ännu en produkt. Det visar att dialogen med våra kunder, där vi lyssnat på deras önskemål och behov, har fungerat väl, säger Katrine Bendix, kategorichef på Valio.
Valio Oddlygood® Solfrukter kostar ca 30 kronor/l.

4. Swebar Snackbar Kladdkaka innehåller lika mycket protein som en proteinbar i originalstorlek, men bara 120 kalorier och 0,3 gram socker. Denna bar innehåller hela 42 procent protein och har en ljuvlig smak av klassisk kladdkaka.
– Den passar självklart bra före och efter ett träningspass, särskilt för dem som bara brukar äta en halv vanlig proteinbar. Med sin perfekta ”snack size” passar den också fint som mellanmål, säger Björn Jälén, business team manager på Swebar.

5. Fazer Berry Rye Crackers och Fazer Berry Rye Bar med blåbär och tranbär är ett bärknäcke bakat på egen rågsurdeg i ett behändigt format. Barsen är enkla att ha med som energipåfyllning i jackfickan och de smakrika kexen är både goda att ha som de är eller som snacks att dippa. Fazers bärknäcken finns i två smarta format, som kex i större förpackning och förpackad som bar för att ta med sig på språng. Bröden innehåller råg som är populärt av flera olika anledningar. Det smakar gott, innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra för kroppen bra ämnen som t.ex. vissa antioxidanter. En av rågens goda egenskaper är att den tycks påverka blodsockernivåerna positivt samt att insulinbehovet blir lägre vilket är bra för hälsan. Produkterna är det perfekta mellanmålet när du behöver fylla på med energi eftersom de är både fiberrika och praktiska.
Rekommenderat cirkapris för Fazer Berry Crackers i förpackning om 160 gr är 29,90 kronor, Fazer Berry Bars i förpackning om 32 gr är 7,90 kronor.

6. Forever Livings absoluta storsäljare Forever Aloe Vera Gel är en riktig vinnare. 2017 utsågs den till Årets Hälsoboost i Swedish Health Awards. Och det var innan de förbättrade formulan ytterligare och gav den en ny, miljövänlig förpackning. Förutom att Aloe vera-halten har höjts till hela 99,7%, innehåller den numera också vitamin C. Vitamin C bidrar bland annat till motverka trötthet och ökar dessutom kroppens upptag av järn, vilket i sin tur är viktigt för blodbildning och normal syretransport i kroppen. Forever Aloe Vera Gel är helt fri från konserveringsmedel.