Tillhör du dem som sitter och sms:ar medan du kör bil? Om svaret är ja bör du läsa den här texten och se till att du förändrar ditt beteende.

Det är både nonchalant och livsfarligt att sitta med mobilen i handen och skriva eller läsa ett inkommet sms.
För så här ser det ut; om du kör din bil i 40 km/t och samtidigt tittar ned på din mobil i två sekunder hinner din bil färdas 22 meter utan att du har kontroll på vad som händer. Skulle exempelvis ett barn råka gå ut i gatan där du minst av allt anar att barnet ska gå ut är du chanslös på att reagera i tid. Måste du nödvändigtvis läsa ett sms så se till att stanna bilen.
Det finns en hel del statistik runt det här med mobiler och bilkörande. 2013 presenterade Trygg Hansa statistik som visade på att hela 34 procent av alla bilförare i Sverige sms:ar samtidigt som de kör. En väldigt hög siffra med tanke på att de allra flesta bör vara medvetna om riskerna. Yngre människor tenderar att oftare sms:a när de kör. I åldern 18 – 29 uppgick, enligt försäkringsbolaget If, antalet sms:ande bilförare i den åldersgruppen till 46 procent. Siffror som kanske skrämmer allra mest kommer också från If; 25 procent av alla småbarnsföräldrar läser sms under bilfärder.
Förutom att det är farligt att sms:a i trafiken är det dessutom olagligt och man riskerar att förlora sitt körkort. Sms och bilkörning kan sammanfattas så här:

Titta på vägen när du kör
Den 1 december 2013 ändrades lagen. Enligt den får du som förare inte använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Ouppmärksam är du t.ex om du skriver sms eller besöker Facebook, Instagram eller Twitter när du kör. Tänk på att lagen är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Du kan förlora körkortet
Om du bryter mot lagen kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

Lagtexten
I lagen står det: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.”

Stanna om du behöver svara
Om du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, vänta då med att svara tills trafiken har lättat. Surfa inte på internet eller sms:a, förrän bilen står stilla.

Vem gäller lagen?
Lagen gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Hyllad kampanj
Transportstyrelsens kampanj Sluta Rattsurfa har nått fler än 5,74 miljoner personer och har även fått flera fina priser.
I slutet av förra året var det knappt någon som missade budskapet att sluta rattsurfa, det vill säga att använda mobiltelefonen vid bilkörning på ett trafiksäkert sätt. Under december månad kunde man ta del av kampanjen via reklam i radio och i Spotify, via webben, Youtube och på bio.
Kampanjen varade under december månad men kampanjsidan SlutaRattsurfa.se är fortfarande aktiv och filmerna ligger kvar. Under våren har kampanjen belönats med flera priser från reklambranschen:
Silver i Guldnyckeln i kategorin samhällsservice
Bästa Kampanj – Branding i Mixx Awards
Diplom i Guldägget kategori Film
Silver i Stockholm Media Week.

Motiveringen till det sistnämnda priset i Stockholm Media Week, lyder:
”Få kampanjer har fått juryn att känna sig så träffade och illa till mods av dåligt samvete. Den nya teknologin är inte alltid vår vän, den stjäl vår uppmärksamhet vid helt fel tillfällen och skapar livsfarliga situationer. Detta är ett utomordentligt bra exempel på integrerad kommunikation som driver uppmärksamheten till rätt ställe vid rätt tillfälle. Kampanjen har fått målgruppen att uppfatta ett helt nytt ord, diskutera ett beteende och faktiskt ändra användandet av sin egen telefon”.
Det här är första gången som Transportstyrelsen gör en kampanj av det här slaget och för att vara första gången blev det ett väldigt lyckat resultat. Innan kampanjen startade var det många unga som rattsurfade. Nu tror och hoppas vi att de tänker sig för en extra gång innan de gör det, säger Birgitta Hermansson, direktör för väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Utvärdering av kampanjen
Efter att kampanjen avslutats gjordes en utvärdering som bland annat visade att även om målgruppen var 18–30-åringar har betydligt fler nåtts av kampanjens budskap. Över 5,74 miljoner har nåtts av kampanjen, videofilmerna med komikerna Björn Gustafsson och Sissela Benn har visats cirka 4,47 miljoner gånger på nätet och nästan 20 000 har gjort Sluta Rattsurfa-testet på kampanjsidan.
Även om kampanjen är avslutad arbetar Transportstyrelsen med att försöka påverka beteendet hos dem som kör bil och använder kommunikationsutrustning. Bland annat pågår ett arbete med att försöka påverka förare att använda kommunikationsutrustning på ett trafiksäkert sätt i förarutbildningar men även i utbildningar för yrkesförare.
Kommunikationsbyrå för kampanjen var Blomquist & Co och mediebyrå var HowCom.

5 smarta tips!
Du behöver inte sluta använda mobiltelefonen, men du måste använda den trafiksäkert. Här kommer några smarta tips:

Ring från en säker plats
Vänta tills du stannar eller trafiken har lugnat sig innan du använder mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning.

Be medpassagerare om hjälp
Behöver du ringa eller skicka ett sms när du kör? Tänk på att du kan fråga eventuella medpassagerare om de kan göra det åt dig.

Säker teknik
Installera tekniska hjälpmedel som till exempel handsfree i din bil, då behöver du inte ta uppmärksamheten från vägen. Använd även röststyrning i telefonen för uppringning.

Planera innan du åker
Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din gps eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.

Upptäck nya hjälpmedel
Flera mobiltillverkare har utvecklat ett ”billäge” som stänger av mobilens funktioner om du färdas över en viss hastighet och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen. Se vilka bilappar som finns till din mobil på AppStore och Google Play.