Små och smarta besparingar idag kan ge hela 6000 kr mer i månaden som pensionär. I en ny rapport från Skandia kartlägger pensionsbolaget hur små förändringar som att säga upp den där streamingtjänsten som inte används utan som bara står och tickar på, kan ha i pensionskuvertet. I rapporten tydliggörs vilka vardagliga besparingar som ger störst effekt för tre generationer; 60-talister, 70-talister och 80-talister.  
Att kapa en av flera parallella prenumerationer på streaming-abonnemang som inte används, att fortsätta vara sparsam med sin elförbrukning på det sätt som vi det senaste året vant oss vid eller att ta kollektivtrafik istället för taxi.  
Det är samtliga små beslut i vardagen som kan betyda mycket för den långsiktige spararen, utan att det nödvändigtvis försämrar levnadsstandarden idag. Apohem rabattkod Det visar pensionsbolaget Skandias nya rapport Spareffekten där den långsiktiga effekten av fem former av enkla besparingar i vardagen undersöks. 
– Genom att stå emot små impulser i vardagen idag kan du jämna ut ditt konsumtionsutrymme över livet. Smart småsparande idag kan innebära kul konsumtion och möjligheten att leva livet som pensionär i framtiden, inleder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. 
Beräkningarna i rapporten utgår från en grundutbildad sjuksköterska som jobbar från 26 års ålder fram tills riktåldern för pension och en IT-specialist som arbetar lika många år. Beräkningar genomförs för tre par, som är 30, 40, respektive 50 år under 2023. Ett förändrat beteende lönar sig mest för de som börjar när de är 30 år, men är fortfarande klart lönsamt för de som börjar ändra sitt beteende vid 40–50 års ålder. 
– Beräkningarna visar att ränta på ränta-effekten är sparandets mirakelkur. Några enkla vardagsbeslut idag kan innebära tusentals kronor mer i det framtida pensionskuvertet – helt utan att du märker någon större skillnad idag, fortsätter Mattias Munter. 
Källa: Skandia