Sri Lankas regering beordrade alla internet- och mobiltjänstleverantörer att tillfälligt blockera Facebook och dess dotterbolag WhatsApp och Instagram samt den separata meddelandeservice Viber i veckan på grund av det som tjänstemän sa var stötande på nätet ”hate speech fueling real-life violence”.

Regeringen sa att restriktionerna var en del av de riksomfattande nödåtgärder som genomfördes efter en våldsbrott i Kandy, där vad tiderna beskrev som ”arg mobb som riktar sig mot etniska grupper” de attackerade muslimska moskéer och samhällen och dödade ”minst en person ”- en 27-årig imam. Sri Lanka är fortfarande ansatta av spänningar till följd av sitt 26-åriga inbördeskrig mellan regeringsstyrkor och tamils ​​separatister. De är oroliga att förföljelsen av landets muslimska minoritet kommer att växa.

Tjänstemän beskrev förbudet som tillfälligt, även om de pekade ut Facebook för att de inte hade gjort tillräckligt för att skära bort en ström av desinformation och propaganda. Per Al Jazeera har singalesiska nationalistiska grupper har utvecklat stora grupper i sociala medier som de ibland använder dem för att sprida obekräftade eller dåligt framställda rykten om muslimer. Cocopanda rabattkod

Sri Lankas telekommunikationsnämndskommission utfärdade ett uttalande som säger att förbudet var nödvändigt för att ”identifiera de som skickar hattal och uppmuntrar våld i Kandy”.

Det här är inte bra för Facebook, som har befunnit sig i kontroverser om trovärdigheten om innehållet som cirkulerar på plattformen. Facebook är idag den främsta nyhetskällan för många människor och det är ett stort problem att det sociala nätverket infiltreras av desinformation och att det missbrukas av de som hyser hat mot vissa folkgrupper.

I USA missbrukades Facebook till att sprida utländsk propaganda före valet 2016. I Europa införde Tyskland nyligen en efterfrågad lag som kräver att företaget skall avlägsna hattal inom 24 timmar, om de inte gör det får de stora bötesbelopp.

Detta är konsekvensen av att de har bli den dominerande kraften i nyhetsbranschen men inte har hunnit få till rutiner för att filtrera bort falska nyheter. Frågan om falska nyheter och missbruk av sociala medier lär fortsätta belysas under året.