Storbanken: Investerare underskattar Sveriges politiska risk inför valet – och hur det kan påverka kronan

Den politiska risken ökar i Sverige.

Investerare underskattar vilken risk det svenska valet innebär. Det skriver Bloomberg, som pratat med analytiker på Danske Bank.

Banken menar att den politiska risken och fluktuationer i kronan är något som bara kommer att bli allt värre fram tills valet i september.

Den senaste väljarbarometern indikerar att det ännu är oklart om någon av blocken kommer att få majoritet. Detta i kombination med att de traditionella partierna gått ut med beskedet att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna adderar ytterligare osäkerhet.

Det är något som marknaden troligtvis missat att prisa in, enligt Danske Bank.

Urbanista rabattkod

Men det är inte bara valet som förändrar riskprofilen.

Bara dagar innan valet, den 6e september, ska Riksbanken presentera sitt beslut om huruvida reporäntan ska höjas eller ej.

Att inflationen ligger alldeles omkring inflationsmålet adderar frågetecken kring huruvida Riksbanken verkligen kommet att höja räntan i slutet av 2018.

Att det var länge sedan den svenska ekonomin var så här nära en signalerad räntehöjning i kombination med ett val som väntas bli stökigt menar analytikerna på Danske Bank tyder på ökad volatilitet.