För drygt ett år sedan uppdagades att annonsörer synts i samband med olämpligt innehåll på Google och Youtube. Nyligen träffade Sveriges Annonsörer representanter för Google för att se vad de vidtagit och vidtar för åtgärder i frågan.

Samtalet kretsade framförallt kring vilka insatser Google tagit sedan det för snart ett år sedan uppdagades att annonsörer synts i samband med hatvideos på plattformen Youtube, samt vilka åtgärder man nu tar då medias granskning visat att annonsörer även synts i kontexter med olämpligt innehåll på Google.

– Vi måste ha mediekanaler som vi som annonsörer kan lita på och känner oss säkra att annonsera i. Google och Youtube är stora och i många fall effektiva kanaler, där stora delar av Sveriges befolkning befinner sig, men jakten på räckvidd kan inte gå utöver tryggheten i att veta att ens varumärke syns i en bra miljö, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på Sveriges Annonsörer.

Så vilka åtgärder har då Google vidtagit?

Googles nuvarande plan är att ha majoriteten av de 10 000 personer som de nyanställt som arbetar på YouTube med Trust och Brand Safety. De har anställt nästan hälften av dessa nya medarbetare, nu i slutet av första kvartalet. När det gäller mänskliga granskare – vilket är majoriteten av dessa 10 000 personer – vill Google skapa en globalt representativ grupp för att ha samma mångfald bland de som granskar videoklipp på Youtube som de som tittar på klippen. Google har också satt igång ett samarbete med fler än 140 NGOs, statliga organisationer och akademiker, inklusive medlemmar i de så kallade YouTube Trusted Flagger-programmet. Dessa partners är inriktade att hitta YouTube-innehåll som bryter mot riktlinjer, Community Guidelines, och Google använder deras flaggningar för att förbättra sin teknik.

Urbanista rabattkod

De uppdaterade tröskel-nivåerna i YouTube Partner Programmet på 4 000 timmar tittarinnehåll och 1 000 abonnenter under de senaste 12 månaderna trädde i kraft den 20 februari i år. Dessa nya krav minskar avsevärt antalet kanaler som kan visa annonser, utan att påverka YouTube:s tillgängliga kommersiella räckvidd. På Google Preferred kommer, från i början av april, endast annonserna att visas på videos i så kallade Google Preferred Lineup, vilket medför att de har verifierats av både mänskliga granskare och teknik för att uppfylla YouTube:s annonsvänliga riktlinjer.

För tredjepartsmätning är YouTube på väg att få klart med två partners i betastadie – Integral Ad Science och DoubleVerify. IAS är i en begränsad beta nu och kommer att skala till ytterligare annonsörer i slutet av första kvartalet. DoubleVerify är i alfa och kommer snart att vara i begränsad beta. YouTube arbetar också med ytterligare partners för att tillhandahålla lösningar som uppfyller kundernas behov av tredjepartsverifiering, i Sverige MMS.

Sveriges Annonsörers yttrande:
– Det är positivt att Google vidtagit åtgärder, men det är av yttersta vikt att arbetet fortgår och följs upp. Vi förväntar oss att det händer saker framöver. Att åtgärder genomförs och att man ser över vad man mer kan göra. Som annonsör måste man känna sig säker på de plattformar man annonserar på, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på Sveriges Annonsörer.

Han fortsätter:

– Det är positivt att de höjt ribban för sitt partnerprogram, då får de mer tid och data för att avgöra om en kanal följer lagar och regler. Det laddas upp cirka 500 timmar video per minut på Youtube, vilket blir enorma mängder data att granska. Vår rekommendation till annonsörer är att göra sin hemläxa än mer och själv ta mer ansvar för var man syns. Att följa upp i realtid och se var man exponeras och för vem, det gör också att man kan se vad som ger effekt och optimera sin annonsering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urbanista rabattkod