Den 17 februari i år var det dags igen för White Guides årliga utdelning av Michelinstjärnor till vad de klassar vara världens bästa restauranger. Denna dag är stor inte bara för restaurangerna men även för oss som år efter år följer den spännande utdelningen. Text och bild: Victoria och Donald Larsson

Vi har haft turen att genom åren ha besökt en del av de restauranger som ligger i toppen och har fantastiska minnen från dem alla. Självklart är det ännu mer speciellt när man kan följa våra svenska restauranger och dess väg mot stjärnorna t.ex Frantzén som vi redan haft möjlighet att besöka vid två tillfällen. När utdelningen var avklarad kunde vi konstatera att Björn Frantzén tillsammans med hans crew fick till allas vår stora lycka behålla sina 3 stjärnor! För er som lagt ner den tid det tar att boka upp dessa topprestauranger vet att det inte är det lättaste. Direkt efter att nyheten kommit ut från White Guide så ville vi såklart boka in ett nytt besök hos Frantzén för att se vad som ledde till att de fick behålla sina 3 stjärnor. Samtalen till bokningen gick heta men som många gånger tidigare fick vi höra att det tyvärr är fullt flertalet veckor framöver. Tiden gick och i samma veva som utdelningen fick Sverige och världen även nyheten om att Corona började breda ut sig. Detta gjorde att även restaurangerna fick de kämpigt och med det även en hel del avbokningar. Vi gjorde ett nytt försök en onsdag i mitten av mars med att ringa och boka in oss. Det var som vanligt fullbokat men medan min man pratade med den trevliga personalen på Frantzén fick de även in en avbokning redan kommande fredag (middagssittning), vi tog den såklart! Wow vad spända och glada vi var över att ha fått ett bord och så snart inpå. Fredagen kom och vi möttes hemma efter jobb för att göra oss i iordning när några av våra vänner ringde för att se över om de möjligtvis inte kunde följa med. I vanliga fall skulle vi egentligen bara skratta åt deras förfrågan, då det nästan är omöjligt att få bord. Vi tänkte ändå efter lite på deras fråga och då vi var mitt i corona tid så fanns en tanke att det kunde eventuellt blivit några avbokningar även på Frantzén. Min man tog en chansning och ringde upp för att höra sig för. Till vår och våra vänners lycka så hade ett sällskap i samma stund avbokat pga sjukdom så vi fick lägga till två personer till vår bokning! Vi ringde en taxi, plockade upp våra vänner på vägen och begav oss mot Klara Norra Kyrkogatan i Stockholm. Väl framme ringde vi på dörren och blev som alltid trevligt mottagna i dörren. Efter lite info så blev vi visade till den magiska gången som leder till hissen upp mot ”himmelriket”. Hissen stannade och vi klev ut, där stod Carl (restaurangchef som vi träffat tidigare och visade oss till vårt bord i första delen av Frantzén, loungen. Vi fick ett mysigt bord bredvid den öppna spisen och skådespelet kunde börja. Först valet för kvällen var att välja välkomstdryck i form av flera sorters Champagne, Vi alla föll för samma flaska, 2011 Millésime, Blanc -de -blancs, Grand Cru Legras-Haas. Vi fick våra glas och tog första skålen, vilken bra början! Efter första klunken så började vår meny med fingerfood att serveras som bla kräftkrustad med krondill och aspic, svart te macron med anklever samt en magisk råraka mfl. Efter att vi avnjutit ca 10 st olika smårätter var det dags att få veta vad vår huvudmeny skulle bestå av. För att få ta del av det blev vi hänvisade till en annan del av loungen där en av kvällens kockar stod redo vid ett bord. Han bad oss alla komma fram närmare och på bordet så låg alla de råvaror som fanns med i kvällens meny: Pilgrimsmussla, Havskräfta, Havsöra, Piggvar, Kungskrabba, Frantzéns Tryffel,Dilamm, Saltad morot. Till ovan så tillkom det en hel del mellanrätter med olika råvaror men tror jag skulle behöva lägga till ett lexikon för att själv förstå allt.. Till maten valde vi den rekommenderad vinmenyn som innehöll: 2018 Riesling Kabinett, Graacher Himmelreich, Tyskland 2016 Corton-Charlemagne Grand Cru Bourgogne, Frankrike 2016 Pinot Noir Freestone-Occidental, Kalifornien USA 1998 Chardonnay TBA.No2 Nouvelle Vague, Burgenland, Österrike Kuma Lager, Kvänum Sverige, Masakura Junmail Ginjo, Fukushima Japan, NV Barneito Rainwater Reserva, Madeira Portugal, NV Macvin du Jura, Jura Frankrike Vi skålade än en gång med vår Champagne och begav oss därefter till nästa våning. Vi fick en kortare rundtur i ett annat himmelrike, vinkällaren och även i köket/bageriet där vi fick se bl.a hur man öppnade upp pilgrimsmusslor rätt, kul! Fantastiskt att se även vad som pågår bakom kulisserna! Väl inne i matsalen blev vi visade till vårt bord för kvällen och direkt sattes serveringen av vår avsmakningsmeny igång. Rätt efter rätt serverades och alla presentationer av personalen var klanderfri och väl genomtänkt. Det finns ett otroligt samspel mellan kök och servis som gjorde hela kvällen till ett väl regisserat skådespel. Efter ett par rätter kunde vi rätt snabbt konstatera att jag och min man kände igen de flesta smakerna väl och för oss blev det egentligen inga direkta överraskningar. Våra vänner däremot som var med för första gången märkte vi njöt på ett annat sätt och blev lika överraskade som vi blev första gången vi var där. De rätterna som fick högst betyg från oss alla var: Havskräftan med krispigt ris (koshihikari), emulsion av galnagal & mastutake, Grand tradition (sedan 2008), french toast med tryffel, vacche rosse & vinäger lagrad på enbärsfat. Efter några timmar var huvudrätterna avklarade och vi begav oss återigen till lounge våningen och slog oss ned för att avnjuta de olika desserterna som serverades. Vi beställde kaffe och vårt val av avec och samtalet gick kring kvällens upplevelse och intryck. Summering, Frantzén är en fantastisk restaurang med professionellt bemötande och väl komponerade rätter, väl värd sina 3 stjärnor! Det kan dock rekommenderas att göra mindre frekventa besök så man inte tappar överraskningsmomenten. Vi kommer definitivt att göra nytt besök men kanske väntar ett litet tag till….