Taxin saktade in och vi var framme på Klara Norra kyrkogatan 26 i Stockholm, vi steg förväntansfulla ur taxin och stod framför en låst port.
Text och foto: Victoria Larsson

Vi ringde på ringklockan och efter en kort stund öppnade en ung kvinna och välkomnade oss in. Kan det vara himlen, ja nästan iallafall om man älskar gastronomisk mat, vi är på Frantzén för att äta middag!
Frantzén blev 2018 den första svenska restaurangen att belönas med tre stjärnor i Michelinguiden. Det har verkligen satt Björn Frantzén och hans crew på världskartan över världens bästa restauranger. Det är inte det lättaste att boka bord på Frantzén men ger du inte upp och är villiga att öppna din plånbok samt dina smaklökar så kommer det bli en fantastisk upplevelse!
Vi hängde av oss våra ytterkläder i foajén och fick en kort presentation av kvällens meny, den del av menyn som inkluderade kött. Vi fick t.om se köttet hängandes bakom en glasvägg bakom oss, annorlunda! När vi sedan var redo så blev vi visade in genom en tillsynes icke noterad dörr, vi möttes då av en mörk korridor kantad med flytande liljor längs golvet som ledde oss fram till en hiss. Hissturen gick ganska långsamt men med poppig musik ifrån väl gömda högtalare så kändes det väldigt spännande att se vad som skulle vänta oss när hissen väl stannade!
Dörren öppnades och vi klev in i ett stort vackert vardagsrum med en sprakande brasa i en delen av rummet. Vi blev visade till en liten soffgrupp i en ena hörnet och såg genom fönstret att utsikten sträckte sig långt över Stockholms takåsar.
Efter en liten stund kom en servitör med en vagn fylld av olika sorters Champagne och gav oss en presentation av var och en. Vi valde en som vi båda tyckte verkade bra. Till det fick vi sedan in ”några” appetizers, fem olika macarons med bla foie gras (anklever), väldigt bra början tillsammans med den valda champagnen.
Vi fick tid att insupa alla detaljer i rummet och noterade att allt ifrån stämningsmusiken i bakgrunden till de utvalda soffkuddarna gick hand i hand. Våra glas fylldes återigen och därefter blev vi ombedda att komma fram till den lilla köksön som var placerad längs väggen i ”vardagsrummet”. Där fick vi se alla de råvaror som skulle inkluderas i kvällens avsmakningsmeny bla, dovhjort, lagrad vaktel, tryffel, 100 årig vinäger, kungskrabba, piggvar, kaviar och annat gott.
Under hela den här första delen av kvällen cirkulerade det personal som passade upp på de ca 10 gästerna som fanns i rummet samtidigt som oss. Hela känslan var väldigt familjär och välregisserad fast med en stor dos charm så kändes det aldrig tillgjort utan väldigt proffsigt.
När våra glas sedan nästan var tömda kom vår servitör återigen och bad oss följa honom till själva restaurangdelen. Vi gick efter honom ned en trappa och kom in i ett rum som den här gången såg ut som ett stort kök med härlig ”hemma hos” känsla även där. De flesta av de endast 24 matplatserna samlades runt en gigantiskt bardisk där även vi fick slå oss ned. Vi noterade att det fanns ett matbord för ca 14 personer vid sidan om oss och efter en stund fylldes bordet med ett glatt större sällskap. Framför oss såg vi spisar, köksbänkar, öppen eld och en full aktivitet bland kockar och övrig personal. Det här var verkligen igen vanlig middag utan snarare ett skådespel av högsta rang!
Vi blev under hela kvällen väl informerade om vilken rätt som skulle komma härnäst och med vilket vin det serverades. Som gäst hos Frantzén har du valet att antingen välja en alkoholfri dryckesmeny som då bestod av olika hemmagjorda juicer men vi valde vinpaketet som bla innehöll, 2013 Corton-Charlemangne Grand Cru, 2011 Côte-Rôtie Michel & Stephane Ogier och 2014 Sonoma Coast Pinot Noir occidental, Stephen Kistler..
Menyn var lång och genomtänkt, för att inte avslöja allt så kommer här endast ett axplock av allt vi fick!
-Bakad vild piggvar med svart trumpetsvamp, groddad valnöt, nykärnat smör med blond miso och gult vin.
-Kungskrabba grillad över björksglöd med sjöborre, fingerlime och chrysanthemum.
-Kryddstekt dovhjort med blodapelsin, ankleversmör och steksky innehållande två sorters peppar.
-Te på grillad vaktel och jäst svamp med rött sjögräs och silkestofu.
Vi blev serverade totalt ca 17 rätter inkl för/efterätter och min favorit under kvällen var definitivt Frantzéns ”fattiga riddare” med vacca rossa, tryffel och 100-årig vinäger!
Efter flera timmar av ren njutning och klockan blivit sen var det så dags för oss att säga adjö för denna gång. Vi noterade dock att det var ingen i personalen som verkade titta på klockan, vilken service återigen att verkligen låta sina gäster ta den tid de behöver!
Sammanfattningsvis så är ett besök på Frantzén ett minne för livet och även om de har den dyraste menyn i Sverige så skulle iallafall jag välja den framför mycket annat vilken dag som helst igen.
Ett litet tillägg, jag kunde känna tryffelsmaken i munnen i flera dagar efter, älskar tryffel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urbanista rabattkod