Grundaren av Facebook, Mark Zuckerberg, har så äntligen uttalat sig om skandalen som involverar bland annat Trump och Cambridge Analytica. Bland annat säger Mark att ”Vi har ett ansvar att skydda din data”.

Han säger också i sitt uttalande på Facebook att ”de gjort misstag” och att de ”kommer att ta tag i problemet”. Här ber Mark om ursäkt för datastrulet i en intervju med CNN. 

Företaget Cambridge Analytica har varit omskriva efter att det avslöjats att de samlat in personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare. Enligt Facebook kände de till om problemet med Cambridge Analytica redan 2015 och har gjorde säkerhetsförändringar år 2014. Men det räckte inte.

Cambridge Analytica jobbar med data mining och analys i syfte att optimera och skapa effektiv kommunikation för PR och marknadsföring. Senast har de hjälpt bland andra Donald Trump att vinna valet i USA genom att samla in uppgifter om miljontals Facebook-användare och sedan skjuta ut annonser till dem i syfte att påverka deras röst.

Facebook har anklagats för att alldeles för lätt dela ut användarnas uppgifter till olika företag. Det finns ett förtroende mellan Facebook och användarna, något som många nu anses ha brutits. Framförallt i media har det senaste veckorna varit mycket populärt att hänga ut Facebook, för att de gör något som de säger att de också gör – samlar in information om användarna för att sedan kunna marknadsföra produkter och tjänster till dem.

Nu har Mark Zuckerberg tvingats ut på scen för att återigen förklara deras position i frågan gällande användarnas data. För honom är det en fin balansgång att vandra då de vill samla in data som ska användas av företag (hela affärsidén) till att inte göra användarna så sura att de lämnar tjänsten.

Cocopanda rabattkod

Nu ska Mark ta tag i detta (igen) och lovar förbättringar inom följande:

1. Mark säger att de redan påbörjat förändringar som ska värna om användarnas data.
2. De kommer undersöka noggrannare appar som har tillgång till användarnas data.
3. Striktare regler för både utvecklare och tjänster. Utvecklare måste skriva på kontrakt.
4. Appar kommer numera bara få tillgång till namn, profilfoto och epostadress.
5. Inom kort lanseras ett nytt verktyg som visar i nyhetsflödet vilka appar som har tillgång till data.